KAZNITI ODGOVORNE

Vijeće Evrope ponovo poziva hrvatske vlasti da zaustave nasilje nad migrantima

Hrvatska vlada odbacuje navode nevladinih organizacija i istraživačkih novinara

A. Ka. / Hina

Migranti prijavljuju napade

Foto: Agencije


Komesarka Vijeća Evrope (SE) za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je da hrvatske vlasti moraju da zaustave nasilje nad migrantima na granici s BiH i da počnu da kažnjavaju odgovorne policajce. 

Mijatović je rekla da i dalje stižu izvještaji o nasilju policije nad migrantima, uprkos tome što je prije dvije godine pozvala hrvatske vlasti da istraže te optužbe, prenosi Hina.

Nehumano postupanje

- Ono što još više zabrinjava jeste što ti izvještaji ukazuju da je nasilje i nehumano postupanje povećano i da se policajci i dalje ne kažnjavaju za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava - navela je Mijatović u saopćenju. 

Dodala je da je zabrinuta što hrvatska vlada odbacuje navode nevladinih organizacija i istraživačkih novinara. Podsjetila je da su na nasilje upozorile i nezavisne hrvatske institucije za zaštitu ljudskih prava i međunarodne organizacije, uključujući različita tijela SE i specijalne izvjestioce UN.

Potpuna transparentnost

- U duhu potpune transparentnosti, pozivam hrvatske vlasti da, nakon što bude usvojen, što prije objave izvještaj Odbora SE za sprečavanje torture, o njegovoj hitnoj posjeti Hrvatskoj u avgustu prošle godine, koji uključuje intervjue i ljekarske preglede brojnih migranata koji su tvrdili da su ih hrvatski policajci uhapsili na teritoriji Hrvatske i nasilno vratili u BiH", navela je Mijatović. 

Više o:

Hrvatska BiH Migranti
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na