PROCESI

Sud BiH dopustio izručenje Milenka Bašića Hrvatskoj, nudio je mito Josipi Rimac

Konačnu odluku o tome hoće li Bašić biti izručen ipak donosi bh. ministar pravosuđa, a na toj dužnosti sada je Josip Gubeša iz HDZ-a BiH

Rimac: Prvoosumnjičena visoka zvaničnica HDZ-a. Marin Tironi/PIXSELL

A. J.

26.11.2020

Sud BiH donio je pravomoćno rješenje kojim je dopustio izručenje Hrvatskoj Milenka Bašića, vlasnika firme "Lager" iz Posušja i jednog od osumnjičenih za korupciju u aferi "Vjetroelektrane", u kojoj je prvoosumnjičena bivša državna sekretarka Hrvatske i visoka zvaničnica HDZ-a Josipa Rimac, piše Hina.


Kako je potvrđeno Hini u sjedištu Suda BiH u Sarajevu, odbačena je Bašićeva žalba na prvostepenu odluku tog suda, po kojoj je također bilo dopušteno njegovo izručenje Hrvatskoj, te je potvrđeno kako su ispunjene sve zakonske pretpostavke da ga se preda hrvatskom pravosuđu.


Konačnu odluku o tome hoće li Bašić biti izručen ipak donosi bh. ministar pravosuđa, a na toj dužnosti sada je Josip Gubeša iz HDZ-a BiH.

Uz Bašića, hrvatsko pravosuđe od BiH je zatražilo i izručenje Dragana Stipića, koji je direktor Bašićevog "Lagera". U njegovom slučaju Sud BiH tek je donio prvostepenu odluku, no sud je odbio objaviti sadržaj te odluke s obrazloženjem kako još nema dokaz da je Stipić primio pisani podnesak.

Hrvatsko pravosuđe traži izručenje Bašića i Stipića zbog postojanja sumnje da su počinili krivično  djelo davanja mita radi trgovanja utjecajem, počinjeno od početka 2019. do kraja maja  ove godine.

Hrvatski USKOK sumnjiči 13 državnih zvaničnika te zemlje i poduzetnika u aferi "Vjetroelektrane", a uz trgovinu utjecajem tereti ih se i za zloupotrebu položaja i ovlasti te davanja i primanja mita.

Bašića i Stipića tereti se s obrazloženjem kako su nudili 45.000 eura mita Rimac u svrhu pogodovanja firmi CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.