OLIVER VARHELJI

Zapadni Balkan prioritet za Evropsku komisiju

On je ponovio da je Evropska komisija pokrenula Ekonomsko-investicioni plan za zapadni Balkan u iznosu od devet milijardi eura grantova

Varhelji potvrdio angažman EU na zapadnom Balkanu. Arhiv

G. M. / Srna

9.12.2020

Zapadni Balkan je od prvog dana preuzimanja mandata prioritet za ovu Evropsku komisiju, ali i za EU, uključujući i njene lidere koji su to poručili u maju na Zagrebačkom samitu, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi).

Varhelji je u govoru pred evropskim Komitetom regiona naveo da se na podršci zapadnom Balkanu u Evropskoj komisiji od prvog dana radilo u tri pravca koja obuhvataju jačanje i obnavljanje procesa pristupanja, dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te o ekonomskom približavanju regiona EU i podršci privrednom oporavku nakon pandemije Covida-19.

On je ponovio da je Evropska komisija pokrenula Ekonomsko-investicioni plan za zapadni Balkan u iznosu od devet milijardi eura grantova, kao i Okvir za garancije koji bi mogao da privuče do 20 milijardi evra investicija.

- Vjerujem da projekti u oblasti transporta, energetike, privatnog sektora i razvoja ljudskog kapitala mogu da transformišu region u narednih četiri do pet godina i još više približe zapadni Balkan Evropskoj uniji - rekao je Varhelji.

On je dodao da je ovom inicijativom mobilisana skoro trećina ukupnog BDP-a svih zemlja regiona što bi moglo da podigne ekonomski rast zapadnog Balkana za najmanje 3,6 posto, javlja RTS.

Varhelji je zaključio da će Ekonomsko-investicioni paket, ne samo približiti zapadni Balkan Uniji, već i donijeti promjenu koja će stvoriti vjerodostojan EU put za zemlje regiona i njihove građane koji će imati opipljivu korist kroz izgradnju i spajanje brzih pruga, brzog bežičnog interneta i zdravije životne sredine postepenim uklanjanjem uglja kao glavnog izvora energetskog sektora u regionu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.