AMERIČKI DIPLOMATA

Riker: Zapadni Balkan je centar geopolitičkog takmičenja

U tom kontekstu ubijeđen je da su interesi SAD iznad "američke politike" i da će upravo ti interesi nastaviti da budu vodilja u odnosima SAD ka „daljoj svjetlijoj, prosperitetnijoj, stabilnijoj i sve više evropskoj budućnosti Srbije i regiona“

Riker: Region čeka svjetlija budućnost. Arhiv

G. M. / Tanjug

22.12.2020

Visoki funkcioner američkog Stejt departmenta Filip Riker (Philip Reeker) uvjeren je da će i administracija predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) ostati posvećena partnerstvu sa Srbijom.

- Ne mogu da spekuliram šta će Bajdenova administracija uraditi, ali mogu da kažem da je američka posvećenost zapadnom Balkanu i našem partnerstvu sa Srbijom dosljedna, iz jedne u drugu administraciju - rekao je Riker u razgovoru za Tanjug i dodao da vjeruje da će ta podrška ostati snažna.

U tom kontekstu ubijeđen je da su interesi SAD iznad "američke politike" i da će upravo ti interesi nastaviti da budu vodilja u odnosima SAD ka „daljoj svjetlijoj, prosperitetnijoj, stabilnijoj i sve više evropskoj budućnosti Srbije i regiona“.

Riker je više od tri decenije u američkoj diplomatiji, uključujući visoke pozicije u Stejt departmentu.

Učvrstili temelj za buduće sporazume

Sada je šef Biroa za Evropu i Euroaziju u Stejt departmentu, a prije toga bio je u administraciji demokratskog predsjednika Baraka Obame (Barack) v.d. pomoćnika državnog sekretara, a tokom pregovora u Rambujeu bio je portparol Kristofera Hila (Christopher Hill).

Na pitanje da precizira svoju izjavu o tome da je status quo između Beograda i Prištine neodrživ, a da su vašingtonski sporazumi primjer liderstva koji je potreban zapadnom Balkanu, te šta to znači kada je riječ o konačnom rješavanju pitanja Kosova, Riker odgovara da Beograd i Priština neće postići potpuni potencijal saradnje sve dok se njihove razlike ne razriješe.

- Uz posredstvo Bijele kuće, 4. septembra su postignuti sporazumi sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji su otvorili nove perpsektive za saradnju i jačanje mjera u izgradnji povjerenja - navodi Riker.

Naglašava da su ti sporazumi učvrstili temelj za buduće sporazume, otvarajući perspektivu za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa, na čemu, podsjeća, i sama EU radi, a što inače ostaje glavni prioritet SAD u regionu.

- Sprovođenje tih sporazuma neće donijeti samo rast i radna mjesta građanima Srbije i Kosova, već će ih uvjeriti da imaju svjetliju budućnost kod kuće, u svojim zemljama, a doprinijet će i u smjeru pomirenja i napretka na cijelom zapadnom Balkanu - kaže Riker.

Na pitanje da objasni šta konkretno za Srbiju i njenu poziciju vojno neutralne zemlje znači to što je nedavno rekao na jednom online regionalnom skupu - da će zapadni Balkan ostati u fokusu SAD dok se ne postigne potpuna transatlantska integracija, Riker je naglasio da Moskva i Peking aktivno rade protiv dostizanja postavljenih ciljeva u regionu - njegove "integracije sa Zapadom".

Ali, ističe on, Srbija je sama odlučila da je njena budućnost na Zapadu, zajedno sa učlanjenjem u EU.

- Mi podržavamo to i željeli bismo da budemo, zajedno sa evropskim partnerima, dio izbora srbijanskih partnera. U tom cilju uložili smo značajan napor, energiju i resurse da pomognemo Srbiji u realizaciji njenog strateškog interesa evropskih integracija - navodi Riker.


Štetni ruski i kineski utjecaj

Također, naglašava da je jasan putokaz Srbije ka učlanjenju u EU.

- Srbijansko rukovodstvo zna šta treba da uradi kako bi napredovalo na tom putu - kaže Riker.

Nada se da će Srbija brzo napredovati ka tom cilju, sto podrazumijeva i unapređenje vladavine prava, slobodu medija i usklađivanju vanjske i sigurnosne politike sa Evropskom unijom.

U kontekstu stava da će region ostati u fokusu SAD sve dok ne dobije punu transatlantsku strukturu, a na pitanje Tanjuga treba li Srbija da bude zabrinuta zbog potencijalnih pritisaka, kao i koji bi bio mehanizam i cilj sprovođenja takvog pritiska, Riker indirektno odgovara, ukazujući najprije da su Evropa, a posebno zapadni Balkan, nesumnjivi centar geopolitičkog takmičenja.

- Mi nastavljamo da odvraćamo ruski i kineski uticaj u Srbiji, a to uključuje i stalno podsjećanje srbijanskog rukovodstva da ni jedan od tih odnosa ne pomažu dostizanju strateškog cilja Srbije za ulazak u EU, već zapravo utiču suprotno - kaže Riker.

SAD i EU, objašnjava, vjeruju da njihovi kolektivni interesi najbolje služe u "cementiranju" demokratskih normi, vladavine prava i saradnje zasnovane na zajedničkim vrijednostima i zajedničkoj budućnosti.

- Rusija u Srbiji koristi kampanju dezinformacija kako bi odvratila javnost od simpatija koje gaji prema zapadnim idealima i ciljevima, a potkopava i demokratske institucije - tvrdi Riker.

Kina, s druge strane koristi investicije, koje najčešće nisu transparentne, niti su projekti kvalitetni, kako bi "potkovala" svoj put u Srbiju, rekao je Filip Riker.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.