POVODOM DANA DRŽAVNOSTI

Bajden u čestitki pozvao Srbiju da poduzme korake s ciljem normalizacije odnosa s Kosovom

Ohrabrujem Srbiju da napravi pomak naprijed u promoviranju mira i stabilnosti širom regije, poručio je predsjednik SAD

Bajden: Uputio čestitku. Mreža X

FENA

14.2.2024

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) čestitao je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću Dan državnosti koji se obilježava 15. februara, ali je istovremeno pozvao Srbiju da poduzme korake, uključujući kompromis kada je to potrebno s ciljem brze normalizacije odnosa s Kosovom.

- Budući da su izbori iza Vas, ohrabrujem Srbiju da napravi pomak naprijed u promoviranju mira i stabilnosti širom regije i da poduzme proaktivne korake, uključujući kompromis kada je to potrebno, s ciljem brze normalizacije odnosa s Kosovom kroz dijalog pod pokroviteljstvom EU - navodi se u čestitki, saopćeno je iz Ureda predsjednika Srbije.

No, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju Džejms Obrajan (James O'Brien) rekao je da SAD možda neće tretirati Kosovo kao partnera ako donosi odluke bez konsultacija s Vašingtonom, a nakon odluke o zabrani dinara.

- Ja ne izričem nejasne prijetnje javno. Rekao bih, ako ne budemo tretirani kao partneri, nećemo ni Vladu Kosova tretirati kao partnera -  rekao je Obrajan u intervjuu za "Glas Amerike".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.