RAZGOVARAO SA SASOLIJEM

Plenković nastavlja protestirati zbog posjete italijanskih eurozastupnika granici BiH i Hrvatske

Kazao je kako je cilj posjete italijanskih zastupnika bio izazvati incident i narušiti međunarodni ugled Republike Hrvatske, uz nepoštovanje njenih zakona i institucija

Piše: N. Aj.

3.2.2021

Plenković o tome razgovarao predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem. Avaz

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je danas putem video veze s predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem (Sassoli) i protestirao zbog privatne posjete četiri italijanska zastupnika Kluba Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, na zelenoj granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dana 30. januara u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ovo je Plenković objavio i na Twitteru.


Naglasio je kako je cilj posjete italijanskih zastupnika bio izazvati incident i narušiti međunarodni ugled Republike Hrvatske, uz nepoštovanje njenih zakona i institucija. Hrvatska je diplomatskim putem upozorila zastupnike da ne mogu samovoljno prelaziti granicu gdje je to zabranjeno i uputila na prelazak granice na zakonit način na službenom graničnom prijelazu, no oni su to ignorirali. Izrazio je očekivanje da se takva provokacija više neće ponoviti.

U razgovoru je obostrano potvrđen privatni karakter posjeta italijanskih socijalističkih zastupnika u EP i činjenica da to ni na koji način nije bilo organizirano, niti odobreno od strane Evropskog parlamenta. Naglašena je važna uloga Hrvatske u čuvanju i upravljanju vanjskom granicom Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.