BEOGRAD

Momčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba vojske Jugoslavije, osuđen na tri godine zatvora zbog špijunaže

Ova afera otkrivena je sredinom marta 2002. godine kada je Perišić uhapšen u motelu "Šarić" na Ibarskoj magistrali, gdje je sjedeo sa službenikom američke ambasade

Perišić pri dolasku u sud. Novosti.rs

Ad. A. / Novosti

5.2.2021

Momčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba vojske Jugoslavije, osuđen je danas pred Višim sudom u Beogradu, prvostepenom presudom na tri godine zatvora zbog špijunaže, prenose Novosti.rs.

Istom presudom nekadašnji pripadnici Vojske Jugoslavije Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković kojima se na teret stavlja da su povjerljiva dokumenta dostavljali Perišiću, koji ih je, kako se tvrdi, predao američkom diplomati Dejvidu Nejboru, osuđeni su na po godinu i po dana zatvora zbog odavanja vojne tajne.

Ova afera otkrivena je sredinom marta 2002. godine kada je Perišić uhapšen u motelu "Šarić" na Ibarskoj magistrali, gdje je sjedeo sa službenikom američke ambasade. On je u to vrijeme bio potpredsjednik Vlade Srbije zadužen za sigurnost.

Postupak protiv Perišića započeo je 2004. godine, ali je godinu kasnije prekinut, pošto je otišao u Hag, gdje je Tribunal protiv njega vodio postupak zbog ratnog zločina.

Suđenje u Beogradu za špijunažu bilo je zatvoreno za javnost,zbog iznošenja podataka koji su bili označeni kao državna tajna. Na ovu presudu sve strane u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Inače, Perišić je u Hagu 2011. godine prvostepenom presudom osuđen na 27 godina zatvora zbog pomoći i podržavanju višegodišnje opsade i terora nad civilima u Sarajevu i ubistava hiljada Bošnjaka u Srebrenici te za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba.

No, Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) 2013. godine prihvatilo žalbu odbrane i poništilo prvostepenu presudu te je Perišić oslobođen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.