KORONAVIRUS

Ovo su nove mjere u Crnoj Gori

Nove mjere počinju od sjutra, i kako je saopćeno, važit će narednih 15 dana

Sa današnjeg obraćanja medijima. Agencije

A. Ka.

10.2.2021

Zabrana kretanja od 21 do pet sati ujutro, zabrana međugradskog saobraćaja od petka u 21 sat do ponedjeljka u 5 sati, kao i ograničen rad pivrednim društvima i preduzetnici od 7 do 18 sati, nove su epidemiološke mjere u cilju cilju suzbijanja širenja koronavirusa u Crnoj Gori.

Radno vrijeme od 7 do 18 sati ograničeno je tržnim centrima, prodavnicama obuće i odjeće, kozmetičkim i frizerskim salonima, restoranima, kladionicama, ugostiteljskim objektima.

Učenje na daljinu

Nove mjere počinju od sjutra, i kako je saopćeno, važit će narednih 15 dana. Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je kazao da je trenutna epidemiološka situacija da imamo trend povećanja broja oboljelih u svim općinama. On je kazao da je 22. novembar 2020. broj oboljelih bio 11.608, a da je danas "nešto više od 8.000".

- Te brojke nas epidemiologe ne zadovoljavaju. Prosječan broj novooboljelih na nedjeljnom nivou u prethodnih šest sedmica - nakon Nove godine i Božića imali smo pad u obolijevanju, ali iz različitih faktora vidi se rast u broju novooboljelih na dnevnom nivou - rekao je Galić.

On je kazao da se državljanima Crne Gore i strancima sa privremenim ili stalnim boravkom osim onih koji dolaze iz Ujedinjenog kraljevstva, Francuske, Danske, Holadndije, Irske, Malte, Litvanije, Letonije, Južnoafričke republike omogućen ulazak u Crnu Goru uz negativan PCR test. Zabrana rada ugostiteljskih objekata u Budvi i Tivtu, prelazak na učenje na daljinu. On je kazao da je broj oboljelih opredijelio da se uvedu posebne mjere u opštinama Budva i Tivat. U ove dvije opštine zabranjena su javna skupovi, rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljske usluge, zabranjuje se rad trgovinama neprehrambenim uslugama (kozmetički, frizerski, kladionice, prodavnice odjeće i obuće, tržni centri).


Galić je kazao da se zabranjuje rad vaspitno obrazovnim ustanovama i da se nastava organizuje na daljinu. Zabranjene su i sve sportske manisfestacije, aktivnost u teretanama, sportskim balonima. Mjere se ne odnose na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranju. Galić je izdao preporuku građanima Budve i Tivta da ne napuštaju teritoriju opštine u kojoj žive, osim iz opravdanih razloga.

Bez muzike u ugostiteljskim objektima

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala da će nove mjere važiti 15 dana i da mogu biti i pooštrene.

- Osim ove dvije opštine koje podliježu ovakvoj vrsti mjera svaka druga opština u državi koja bi po broju aktivnih slučajeva dosegao do 2.000 ili više i u tim opštinama će biti uveden isti princip mjera. U odnosu na epidemiološki presjek na sedmodnevnom nivou biće uvedene ovakve mjere i u opštinama u kojima se desi ovakva situacija", pojasnila je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da se muzika u ugostiteljskim objektima neće moći puštati u ugostiteljskim objektima. Borovinić Bojović je kazala i da je popunjenost bolničkih kapaciteta u ovom momentu 67,9 posto, i da je to jedan od glavnih razloga zbog koga su uvedene restriktivnije mjere. Dodala je da će se raditi na otvaranju još jednog kovid centra na jugu Crne Gore.

Istakla je i da će biti angažovano 15 ljekara za hitnu medicinsku pomoć za teritoriju cijele države i da će 235 medicinskih sestara i tehničara bit primljeno u stalni radni odnos.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.