VAKCINACIJA

Oči Evrope danas uprte u EMA-u: Više od dva miliona doza vakcina AstraZeneca na čekanju i u Hrvatskoj

Očekuje se da će, ako EMA to preporuči, i Hrvatska obustaviti vakcinisanje AstraZenecom

Vakcine AstraZeneca. Ilustracija

A. Ka. / Index.hr

18.3.2021

Evropka agencija za lijekove (EMA) trebala bi danas donijeti procjenu o sigurnosti upotrebe vakcina AstraZenece protiv Covida-19, nakon što je više zemalja, među kojima su i Francuska i Njemačka, privremeno obustavilo njegovo korištenje zbog straha od nuspojava.

Zbog činjenice da je Hrvatska najviše vakcina, čak 2.7 miliona doza, naručila upravo od AstraZenece, odluka EMA-e bit će posebno važna za susjednu nam zemlju.

Sigurnosni odbor EMA-e poduzeo je detaljnu procjenu o malom broju slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do čega je došlo kod primatelja vakcine.


Odbor zadužen za procjenu rizika (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee - PRAC) objavit će potrebne preporuke za daljnje djelovanje nakon svog današnjeg sastanka.

Nakon što su se pojavili izvještaji o slučajevima zgrušavanja krvi, neke zemlje u Evropskoj uniji zaustavile su korištenje vakcina britansko-švedske firme, što je dodatno odgodilo ionako tromu kampanju vakcinisanja.

Mnoge od njih, među njima i Hrvatska, objavile su da će pričekati procjenu i preporuku Evropske medicinske agencije. Očekuje se da će, ako EMA to preporuči, i Hrvatska obustaviti vakcinisanje AstraZenecom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.