SRBIJA

Vučić očekuje sredinom maja nastavak dijaloga sa Prištinom

Postoje mnogi problemi, prije svega u energetici, rekao je Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić. Agencije

A. Ka. / Srna

25.4.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će sredinom maja dobiti poziv za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

- Postoje mnogi problemi, prije svega u energetici, i te stvari moraju da se riješavaju, zbog različitih tumačenja i želje nekih da pokazuju mišiće na sjeveru Kosova - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je Beograd spreman da se odazove pozivu i da će učestvovati u svakoj vrsti dijaloga, da bi željeli da on bude konstruktivan i da se razgovara o rješavanju problema.

Predsjednik Srbije je naglasio da je za Srbiju važno da garantuje bezbjednost, a da je ono na čemu je danas u Briselu insistirao ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma - zajednica srpskih opština i sloboda kretanja, protoka roba i usluga - ono što je potpisano u Vašingtonskom sporazumu.

- Mislim da je to od ključnog značaja za sve - rekao je Tanjugu Vučić, koji je u posjeti Briselu.


On je istakao da je danas specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku ukazao na to da nije dobro što je Aljbin Kurti glasao u Albaniji na izborima.

Navodeći da je taj istup Kurtija, koji javno govori da Kosovo ide ka ujedinjenju sa Albanijom, dobio blage reakcije i čuđenje, Vučić je rekao da je to dokaz dvostrukih standarda cijele međunarodne zajednice, na šta je Srbija naučila.

Predsjednik Srbije rekao je da će nakon sastanka sa vrhom EU sutra moći da saopći bitne vijesti za zemlju, te otkrio da je riječ o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata ikada za Srbiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.