REGION

Hrvatska u nedjelju bira lokalnu vlast

S posebnim zanimanjem čeka se ishod izbora u četiri velika grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

A. Ka.

Pravo glasa ima tri miliona i 660 hiljada građana

Foto: Ilustracija


Hrvatska u nedjelju bira lokalnu vlast, pravo odlučivati tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije te tko će biti u predstavničkoj vlasti, ima tri miliona i 660 hiljada birača.

Birat će 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštinu Grada Zagreba, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

S posebnim zanimanjem čeka se ishod izbora u četiri velika grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a za sada je izvjesno da će sva četiri dobiti nove gradonačelnike, jer je dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nedavno umro, a Andro Krstulović Opara, Veljko Obersnel i Ivica Vrkić se nisu ponovno kandidirali.

Čelnici izvršne vlasti biraju se većinom glasova, dakle da bi bili izabrani već u nedjelju moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ne uspije li to nikome, za dvije će se sedmice, 30. maja, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova.

Pravo birati lokalnu vlast imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode širom Hrvatske. Na nedjeljnim izborima od 7 do 19 sati bit će otvoreno 6.572 biračkih mjesta.

Više o temi Hrvatska

UOČI IZBORA
Hrvatska: Šef Sabora u kupaćim gaćama
NA VRH

Podijeli članak na