ŽIVOTNA PRIČA

Zoran Zaev: Od prodaje paprike zaradio je 2,4 miliona maraka

Prvi porodični kapital stvoren je u Srbiji, a sada mi neko kaže da imam rezerve prema toj zemlji

Premijer Zaev: Svi u mojoj porodici se bavimo poljoprivredom. Agencije

S. Š. / Kurir

13.6.2021

Predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev, otkrio je dosad nepoznate detalje o svom životu. Njegova mama radila je kao nastavnica, otac je bio magacioner, a svoj prvi veliki novac zaradio je od prodaje paprike.

Kako je ispričao, mama mu je bila nastavnica biologije i hemije, a otac magacioner, i otkupljivao je poljoprivredne proizvode u ZIK "Strumica".

- Moja porodica, roditelji,moj mlađi brat Vice i ja, puno smo radili poljoprivredne poslove. Strumica je najpoznatiji i najveći proizvođač paradajza, paprike, krastavca, lubenice, kupusa i ostalih poljoprivrednih kultura. Svako strumičko selo imalo je po jedan grad u Srbiji gdje su ljudi tradicionalno prodavali te proizvode.

Murtino je bilo dominantno u Gornjem Milanovcu. Jesam jednog ljeta bio i na Kaleniću u Beogradu, ali tradicija je tradicija, vratio sam se u Gornji Milanovac. Nekih pet-šest ljeta sam s djedom i stričevima, a neki put i sam, odlazio na tu pijacu. Tu smo zarađivali lijepe pare. Od tri mjeseca rada na pijaci u Gornjem Milanovcu, podigli smo četverospratnu kuću. Tada su vrijedili i novac i rad. Svo naše bogatstvo krenulo je od poljoprivrede - ispričao je Zaev za Kurir. 


Prvu veliku zaradu od 2,4 miliona maraka ostvarili smo od paprike. Agencije

Prvi period mladosti proveo je u Srbiji, i to tokom devedesetih godina u vrijeme sankcija. 

- Uspjeli smo da se probijemo kod međunarodnih institucija i dobijemo dozvolu da isporučujemo sirovine za Staklaru u Paraćinu, čiji smo zastupnici i dan-danas za Sjevernu Makedoniju, samo što to sada radi moj bratanac. Bio sam tada komercijalni direktor porodične kompanije. Sve to je nezaboravno, organizacija je bila vrlo specifična. Moji prvi zarađeni novci su od prodaje "Meriminog" praška za veš u Makedoniji, također devedesetih. 

Prvu veliku zaradu od 2,4 miliona maraka ostvarili smo od paprike. Sušili smo je u Strumici, a davali za Horgoš u svrhu proizvodnje aleve paprike. Te 2001. godine u Subotici smo pregovarali o cijeni, kvalitetu i standardima. Pao je dogovor, profit je bio 2,4 miliona maraka. Tim kapitalom smo kupili ciglanu - otkriva Zaev.

Premijer Sjeverne Makedonije ističe da je kapital njegove porodice stvoren s pijace u Gornjem Milanovcu i iz srbijanskih fabrika.

- I to moj sin i moja kćerka to znaju, a kamoli stariji članovi porodice. I sad nek mi neki srbijanski političar kaže da Zaev ima rezerve prema Srbiji - ispričao je Zoran Zaev. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.