BEZ POMAKA U DIJALOGU

Kurti: Dao sam Vučiću tri knjige, dobio tri uvrede

Kurti je rekao da nije tačno da nisu prihvatili stavove koje je ponudila EU

Kurti i Vučić se sastali u Briselu. Arhiv

N. Aj.

19.7.2021

Prištinska delegacija u današnjoj rundi dijaloga sa Beogradom u Briselu nije odbila tri ponuđena predloga EU, tvrdi kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin).

Kurti je rekao da nije tačno da nisu prihvatili stavove koje je ponudila EU i dodao da je prištinska delegacija prihvatila da dođe ponovo u Brisel u avgustu i u septembru, prenose kosovski mediji.

Kaže da su prihvatili da osude bilo kakvu akciju ili deklaraciju koja bi remetila stabilnost.

Nije usvojena deklaracija

- Ali smo insistirali da ta tačka bude još čvršća tako što bi se pominjali mir i sigurnosti, a ne samo stabilnost - rekao je Kurti.

Tvrdi da danas nije usvojena deklaracija zato što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije želio da se razgovara o nestalim licima i nekim drugim pitanjima.

Kazao je da su na ovom sastanaku razmenjeni "pokloni" - on je dao Vučiću, kako kaže, tri knjige, a da mu je uzvraćeno sa više od tri uvrede.

- Ja sam im dao knjigu Nataše Kandić i ta knjiga dokumentuje da je 1.133 djece ubijeno na Kosovu, a to se sve desilo 1998. i 1999. I dalje se 109 djece vode kao nestala - rekao je on.

Suočavanje s prošlošću

Dodao je da je druga knjiga, koju je dao Vučiću, ispovijest silovanih žena od srpske policije i vojske, a treća koja govori, kako je rekao, o "istrebljenju Albanaca od 1878. do 1884. godine".

- Time sam dokazao da sve ovo što se desilo 1998. do 1999. nije prvi zločin, već nešto što se ponavlja. Srbija je došla na Kosovo genocidom i otišla genocidom - poručio je Kurti.

Srbiji je poručio da joj je potrebno suočavanje sa prošlošću, a Priština je, dodaje, protiv bilo kakvog nasilja na Kosovu, posebno, tvrdi, protiv manjina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.