COVAX PROGRAM

SAD Kosovu donirale 500.000 doza cjepiva

Blinken je na Twitteru napisao da ta donacija "predstavlja zajedničke vrijednosti i nepokolebljive veze između dva naroda"

500.000 doza Pfizera stiže na Kosovo. Twitter

Ad. A. / Hina

20.8.2021

SAD su donirale 500.000 doza Pfizerovog cjepiva Kosovu kroz inicijativu COVAX, objavio je državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken).

Amerika je donirala cjepivo desetinama država, a pošiljka Kosovu stiže nekoliko dana nakon što je ta najmlađa evropska država ponudila primiti Afganistance povezane s američkom misijom nakon što su talibani osvojili Kabul.

Blinken je na Twitteru napisao da ta donacija "predstavlja zajedničke vrijednosti i nepokolebljive veze između dva naroda".


Faksimil Blinkenovog tvita. Screenshot

Vlada američkog predsjednika Džoa Bajdena u pregovorima je s nizom država, uključujući Kosovo, o zaštiti Afganistanaca, u vrijeme dok se preko kabulskog aerodroma iz Afganistana evakuiraju hiljade stranih diplomata i afganistanskih stanovnika.

Blinken je ranije obećao da Vašington neće trgovati dozama cjepiva za političke usluge, piše agencija Rojters.

Doze Kosovu stigle su preko inicijative COVAX, koju podržava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a kojoj je cilj pravedna raspodjela cjepiva u svijetu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.