POČINJE SUĐENJE

Fatalna bankarka Jasmina poticala bivšeg šefa poslovnice banke na razne zloupotrebe, prijeti joj 10 godina zatvora

U ovoj optužnici protiv Božića i Bilonić stoji da je Božić od 14. juna 2013. do 1. marta 2016. godine omogućio isplatu kamata i sklapanje novih ugovora o rentnoj štednji iako je to bilo u suprotnosti s pravilima banke

Slobodna Dalmacija

22.8.2021

Jasmina Bilonić. Slobodna Dalmacija

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo u Hrvatskoj, podiglo je optužnicu protiv Tomislava Božića, bivšeg direktora poslovnice Partner banke u Splitu, i Jasmine Bilonić, javnosti najpoznatije po tome što je bila osuđena za poticanje fra Šime Nimca na zloupotrebu položaja i ovlasti, piše Slobodna Dalmacija.

Božić se tereti za krivično djelo zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju, dok se Bilonić tereti da ga je podstakla na zloupotrebu. 

Optužnica navodi da je Božić, kao tadašnji direktor Partner banke za regiju srednja i južna Dalmacija, a kako bi pribavio znatnu imovinsku korist svojoj poznanici Jasmini Bilonić, odobrio isplatu kamata od oko 347 hiljada kuna s njenog računa u toj banci, iako je taj račun bio blokiran pravomoćnim sudskim rješenjem od 29. oktobra 2012. godine.


Novo suđenje

Na tom je računu u Partner banci bilo dva i po miliona kuna, a bio je blokiran jer je postojala sumnja da je to dio od 9,8 miliona kuna od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a koje je fra Nimac prebacio na svoj račun s računa Župe. On je zbog toga bio osuđen na dvije godine zatvora, a Bilonić zbog poticanja na godinu i devet mjeseci zatvora.

No, Vrhovni sud je prije dvije godine ukinuo presudu i naložio novo suđenje. Ono bi trebalo početi sredinom septembra ove godine, kada je zakazano ročište na splitskom Županijskom sudu, a predmet će voditi sudac Dinko Mešin.

U ovoj optužnici protiv Božića i Bilonić stoji da je Božić od 14. juna 2013. do 1. marta 2016. godine omogućio isplatu kamata i sklapanje novih ugovora o rentnoj štednji iako je to bilo u suprotnosti s pravilima banke koja zabranjuju promet sredstvima koja su blokirana privremenom mjerom.

U avgustu 2015. godine doveo je u zabludu druge odgovorne osobe banke (Petra Repušića, predsjednika Uprave) predloživši Jasminu Bilonić kao ulagača u dopunski kapital banke, sukladno čemu je iz depozita od 2,5 miliona kuna Jasmina Bilonić uložila iznos od 700 hiljada kuna, a sve uprkos  sudskoj zabrani.

Taj iznos je ipak isplaćen na temelju naloga za kratkotrajnu deblokadu blokiranog računa, a koji je izdao Božić. Na osnovi tog statusa ulagača, bankarka je dobila privilegiran status u banci i mogla je ugovoriti povoljnije kamate po oročenoj štednji. Dakle, protivno privremenoj mjeri, Božić je, po dogovoru s Bilonić, u 24 navrata izdao nalog za kratkotrajnu deblokadu računa te joj je, kao neosnovana mjesečna kamata, isplaćeno ukupno 347 hiljada kuna, piše Slobodna Dalmacija. 


Do 10 godina zatvora

Upravo je za taj iznos, stoji u optužnici, oštećena Partner banka. Krivični zakon Hrvatske predviđa da je za zloupotrebu povjerenja u privrednom poslovanju, ako je počinjena znatna imovinska korist ili znatna šteta, predviđena kazna od jedne do deset godina zatvora.

Što se tiče krivičnog djela poticanja, Ktivični zakon kaže da će se onaj ko drugog potakne na počinjenje krivičnog djela kazniti kao da ga je i sam počinio. Dakle, i bivšem bankaru i bivšoj bankarici prijeti kazna do deset godina zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.