PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić uputio poruku mitropolitu Joanikiju: Da u zdravlju, mudrosti i hrabrosti dugo i uspješno budete duhovni pastir

Na prostorima koje Vam je odlukom Sabora Gospod povjerio, rođene su i djelovale mnoge znamenite ličnosti, navodi Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić uputi poruku Joanikiju

Foto: Agencije


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas mitropolitu Joanikiju čestitku povodom stupanja na tron mitropolita crnogorsko-primorskog, u kojoj je ukazao na značaj te eparhije za Srpsku pravoslavnu crkvu i istakao da je Srbiji stalo do prijateljstva i najbližih odnosa saradnje sa Crnom Gorom, čiju nezavisnost poštuje.

- Uoči Vašeg ustoličenja, kada stupate na tron mitropolita crnogorsko-primorskih, na tron Svetog Petra cetinjskog, preuzimajući ovo uzvišeno zvanje, ali i zvanje odgovorno i bremenito različitim iskušenjima, dozvolite mi da u ime građana Republike Srbije, a naročito nas pravoslavnih Srba, čestitam ustoličenje i poželim da u zdravlju, mudrosti i hrabrosti dugo i uspješno budete duhovni pastir u slavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a u čast roda srpskog, roda Svetosavskog i roda pravoslavnog - piše u čestitki dostavljenoj Tanjugu.

Predsjednik Vučić je ukazao da eparhija crnogorsko primorska zauzima posebno mesto u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- Na prostorima koje Vam je odlukom Sabora Gospod povjerio, rođene su i djelovale mnoge znamenite ličnosti našeg naroda od Stefana Nemanje, ujedinitelja i rodonačelnika slavnih Nemanjića, svetog kneza Jovana Vladimira, do Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra cetinjskog, legendarnog vladike Danila Petrovića i patrijarha Arsenija Čarnojevića i Gavrila Dožića. Svi oni, ali i mnogi drugi, živjeli su u teškim vremenima i borili su se da sačuvaju vjeru, čast, obraz i jedinstvo crkve i naroda, zato će jedan od vaših velikih saveznika u poslušanju koje ste dobili biti osmovjekovna mudrost vaših prethodnika, velikih graditelja i branitelja. Na tom mjestu, prije Vas nalazili su se, i naš narod vodili, veliki i znameniti episkopi i mitropoliti zetski, i mitropoliti crnogorsko-primorski, od Ilariona zetskog koga je postavio Sveti Sava, naš prvi arhiepiskop do mitropolita Amfilohija koga je u tron mitropolita uveo patrijarh Pavle - dodaje se u čestitki.

Vučić je, također, ukazao da se Republika Srbija, nakon mnogih iskušenja kroz koje je prošla, posljednjih godina 20. i prvih godina 21. veka, danas obnavlja, kako u duhovnom, tako i u materijalnom pogledu.

- Ona je dovoljno mudra da bude posvećena očuvanju i jačanju mira na ovim trusnim balkanskim prostorima, a od nedavno i dovoljno jaka da pomaže svim svojim ljudima, kako u otadžbini tako i van nje, da poštujući druge očuvaju svoje ime, jezik i pismo, svoju kulturu i duhovnost. Takvoj Srbiji je stalo do prijateljstva i najbližih odnosa saradnje sa Crnom Gorom, u kojoj živi veliki broj pripadnika našeg srpskog naroda, koji volimo i pomažemo, ali i Crnogorci sa kojima želimo da živimo u slozi, uzajamnom poštovanju i da delimo blagostanje. Poštujući državnu nezavisnost Crne Gore i pravo njenih građana da suvereno odlučuju o njenom putu spremni smo, i želja nam je, da naši odnosi u budućnosti pored prijateljstva budu prožeti saradnjom, kako na polju ekonomije, tako i svim drugim oblastima u kojima se naši interesi poklapaju - napominje se u čestitki.

Na kraju je dodao:

- Vaše Visokopreosveštenstvo, Primite moje srdačne čestitke povodom stupanja na tron mitropolita crnogorsko-primorskog. 

Više o temi Aleksandar Vučić

SRBIJA
Kurz danas u Beogradu sa Vučićem
NA VRH

Podijeli članak na