ISTRAŽIVANJE

Najviše vakcinisanih u Sloveniji i Srbiji, najmanje u BiH

Svega 10,9 posto stanovništva potpuno vakcinisano u Bosni i Hercegovini

A. S. / Anadolija

Samo 361 hiljada osoba potpuno vakcinisano u BiH

Foto: Ilustracija


Bosna i Hercegovina ima najmanji broj vakcinisanog stanovništva protiv korona virusa u regionu, dok najveći broj ima Slovenija.

Naime, u Sloveniji je do sada dato 1,92 miliona doza vakcina, a potpuno je imunizirano, odnosno, primljene obje doze vakcine, 918 hiljada osoba. To je ukupno 44,1 posto stanovništva Slovenije.

Na drugom mjestu u regionu je Srbija u kojoj je dato 6,02 miliona doza vakcina, odnosno 2,82 miliona osoba je potpuno vakcinisano. Time je u Srbiji vakcinisano 40,7 posto stanovništva.

Istovremeno Hrvatska je prešla postotak od 40 posto vakcinisanih i on iznosi 40,1 posto osoba koje je primilo vakcinu. U Hrvatskoj je dato 3,3 miliona doza vakcina, a potpuno je imunizirano 1,63 miliona osoba.

U Crnoj Gori je dato 405 hiljada doza vakcina čime je 190 hiljada osoba potpuno imunizirano. To je 30,5 posto stanovništva Crne Gore.

Vakcinacija napreduje i u Sjevernoj Makedoniji gdje je dato 1,31 milion doza vakcina, a potpuno je imunizirano 564 hiljade osoba. To čini 27,2 posto stanovništva Sjeverne Makedonije.

U Albaniji je do sada vakcinisano ukupno 22, 9 posto stanovništva. Naime, u Albaniji je dato 1,5 miliona doza čime je kompletno vakcinisao 656 hiljada osoba.

U Bosni i Hercegovini i dalje se navode podaci da je vakcinisano svega 10,9 posto stanovništva. Naime, u BiH je dato 918 hiljada doza vakcine, čime je potpuno vakcinisano tek 361 hiljada osoba.

Stranica koja navodi postotak svjetske vakcinacije stanovništva “Ourworldindata.com” nije objavila podatke za Kosovo.

Više o temi Bosna i Hercegovina

NA VRH

Podijeli članak na