PODACI ECDC

Hrvatska u crvenom: Broj zaraženih u posljednjoj sedmici porastao je u Hrvatskoj za 50 posto

Rezultat je to dijelom nevakcinisanja i nepridržavanja epidemioloških mjera, kaže hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš

Vili Beroš. Agencije

Piše: A. Ka. / Anadolija

9.9.2021

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu kartu raširenosti koronavirusa prema kojoj je cijela Hrvatska u crvenom.

Broj zaraženih u posljednjoj sedmici porastao je u Hrvatskoj za 50 posto, jučer je u zabilježeno 1.237 novozaraženih, a prošlu srijedu ih je bilo 805, prenosi Anadolija.

- U crvenom smo. Rezultat je to dijelom nevakcinisanja i nepridržavanja epidemioloških mjera. Izlaz je u što većem broju vakcinisanih čime se podiže razina zaštite svih - objavio je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš na društvenim mrežama.

Crvena boja označava područja s 14-dnevnom stopom od 75-200, s udjelom pozitivnih u ukupnom broju testiranih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500.

Srednja Evropa je na novoj karti uglavnom u zelenoj boji. Osim Hrvatske, u crvenom je gotovo cijela zapadna Evropa, dok je većina Skandinavije u narančastom.

Epidemiološka karta ECDC-a za Evropu objavljuje se svake sedmice na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.