PORUKA IZ JASENOVCA

Patrijarh Porfirije: Hrvatska i ja se volimo javno

Naš odgovor na svaku ružnu riječ ili djelo ne smije biti zlopamćenje ili ne daj Bože osveta, ulaženje u spiralu zla, već molitva i praštanje. kaže Porfirije

Porfirije: Zločinci ne pripadaju nijednom narodu. Tanjug

Ad. A. / B92

13.9.2021

-Crkva ima svoje ustrojstvo, ona dakle nije nikakva politička organizacija, ona se ne poklapa ni sa kakvim političkim interesima i ciljevima, ne poklapa se ni sa kakvim ni državnim, bilo koje države, ciljevima. Jer Crkva je iznad granica vremena i prostora. Crkva je tijelo Hristovo - rekao je patrijarh Porfitije, tokom bogosluženja u Jasenovcu, koje je prenosila SPC na svojoj internet stranici.


Autokefalna crkva

Kako je rekao, "mi u crkvu ne dolazimo da bismo bili veći ili više Srbi, a duboko sam uvjeren da isto tako ne ide niko u crkvu da bi bio veći Hrvat, Mađar, Nijemac, ili Italijan", jer "ako ide i ako idemo promašio je i promašili smo".

On je rekao da je SPC autokefalna crkva koja ima svoju kanonsku jurisdikciju i takva je priznata od svih drugih kanonskih pravoslavnih crkava.

-Ta naša jurisdikcija ne zavisi od spoljašnjih okolnosti, državnih, političkih i svakih drugih granica, ne može mijenjati svoje granice i kanonsku jurisdikciju na osnovu bilo kakvih spoljašnjih pritisaka, ne zavisi od spoljašnjih političkih okolnosti, ni od volje pojedinca ma ko da su i ma šta da su umislili da imaju moć i silu - rekao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, "neki su htjeli zamjenom teza da u Crnoj Gori spriječe čist vjerski čin na silu, ono što je Ustavom i poveljom Ujedinjenih nacija garantovano, da dođemo u svoju kuću, na mjestu gdje se vijekovima taj čin obavljao".

Prema njegovim riječima, "zamjenom teza" neko neprestano proglašava SPC izazivačima konflikta, što je poznati metod, "kojeg se možemo sjetiti i na ovom mjestu, proglasiti nekog izvorom svakog zla i time dati drugima pravo da takvog eliminiše bez bojazni da će polagati račun".


Govorio afirmativno

On je poručio ako je neko u Hrvatskoj posumnjao u njegovu ljubav, da ga to još više motiviše da ostane vjeran Hristovom pozivu na ljubav, napominjući da je onaj isti kada je došao u Zagreb kao mitropolit i sada i da ne postoji više Porfirija, kako je posumnjao jedan njegov prijatelj, ili je morao tako da kaže".

-Uvijek i na svakom mjestu uvijek sam govorio samo i samo afirmativno o Hrvatskoj. A da li sam ponekad imao razloga da to ne činim, bilo ih je, ali odšutio sam svaki put - rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je rekao: "Bog vidi njegovo srce i zna da li je tako kako kaže", kao i da postoje hiljade njegovih riječi i dijela koja svjedoče.

-Rekao sam i ponovit ću - Zagreb i ja se volimo javno, a sada ću dodati Hrvatska i ja se volimo javno, ma koliko to nekome smetalo njegov je problem. Volim sve ljude Hrvatske bez obzira kom narodu pripadali. Ne očekujem apsolutno ništa zauzvrat - rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je još rekao, svoj narod voli svim svojim bićem, ali voli i sve druge ljude.

Govoreći o stradalima o Jasenovcu, on je naglasio da su se zločinci ispisali iz svakog naroda i ne pripadaju nikome.

-Naš odgovor na svaku ružnu riječ ili djelo ne smije biti zlopamćenje ili ne daj Bože osveta, ulaženje u spiralu zla, već molitva i praštanje - rekao je patrijarh Porfirije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.