NAKON NEFORMALNE VEČERE

Đukanović: Buđenje retrogradnih ideja prijeti stabilnosti Crne Gore i Balkana

Iskoristio sam priliku da upoznam taj sastav sa onim što su najaktuelniji politički i društveni događaji u Crnoj Gori, da podsjetim na napore koje je Crna Gora tokom godina i decenija učinila na izgradnji svog građanskog profila, kaže Đukanović

Zajednička fotografija lidera Zapadnog Balkana. CdM

Ad. A. / CdM

22.9.2021

U regionu osjećamo snažne refleksije određenih globalnih političkih poremećaja, i ti globalni politički poremećaji doveli su do ponovnog buđenja nekih retrogradnih političkih ideja, uglavnom inspirisanih prekompozicijom granica na Zapadni Balkan, i stvaranjem uslova za formiranje uvećanih država nacionalno i vjerski homogenih, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon neformalne radne večere lidera Zapadnog Balkana čiji je domaćin bio visoki predstavnik EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj, piše CdM.

On je naveo da mu je zadovoljstvo da se Generalna skupština UN-a nakon jednogodišnje pauze izazvane koronavirusom ove godine opet održava manje više u tradicionalnom formatu.


Život se polako normalizuje

-To ubjedljivo svjedoči da se ukupan život pa i politički polako normalizuje, da će svijet izaći na kraj sa korona virusom i da je multilateralizam živ - kazao je Đukanović.

Smatra to veoma važnim imajući u vidu prirodu problema sa kojima se danas suočavamo na globalnoj političkoj i društvenoj sceni.

-To su problemi koji ne mogu biti riješeni nacionalnim formulama, to su problemi koji traže akciju svih i zbog toga je multilateralizam veoma važan, sa svojim središtem upravo u Organizaciji UN-a - ističe Đukanović.

Ova Generalna skupština je, kaže, bila inspiracija visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost i da okupi lidere Zapadnog Balkana i da još jednom porazgovaraju o problemima i evropskoj perspektivi.

-Iskoristio sam priliku da upoznam taj sastav sa onim što su najaktuelniji politički i društveni događaji u Crnoj Gori, da podsjetim na napore koje je Crna Gora tokom prethodnih godina i decenija učinila na izgradnji svog građanskog profila, na izgradnji i razvoju multietničke demokratije, i trasiranju i osvajanju značajnih dionica na putu evropske integracije - kazao je Đukanović.


Đukanović sagovornike upoznao s problemima Crne Gore. CdM

A onda je naveo da je sagovornike upoznao sa problemima sa kojima se Crna Gora suočava.

-Također, upoznao sam ih i sa problemima sa kojima se Crna Gora danas suočava imajući u vidu da u regionu osjećamo snažne refleksije određenih globalnih političkih poremećaja, i da su ti globalni politički poremećaji doveli do ponovnog buđenja nekih retrogradnih političkih ideja, uglavnom inspirisanih prekompozicijom granica na ZB, i stvaranjem uslova za formiranje uvećanih država nacionalno i vjerski homogenih - ističe Đukanović.

Ukazao je da to smatra vrlo retrogradnim i apsolutno pogubnim.

-O čemu svjedoče gubici koje smo imali na prostoru bivše Jugoslavije ranih 90-ih godina, a koje su posledica upravo tadašnjih ideja istovjetnim današnjim idejama. Dakle, ukazao sam da je to nešto što ne prijeti samo građanskom, sekularnom i proevropskom profilu Crne Gore, nego prijeti stabilnosti Balkana, samim tim ugrožava evropsku stabilnost i fokusiranost na dalji prosperitet i konkurentnost Evrope kao našeg zajedničkog doma - naglašava Đukanović.



Koristan razgovor

Kaže da su svi sagovornici veoma dobro razumjeli ta upozorenja.

-Zajedno smo pozvali EU da uz inicijaciju visokog predstavnika za spoljnu i bezbjednosnu politiku gospodina Borelja uloži dodatne napore, da pomogne ZB kako bi i ZB dosegao u bliskoj budućnosti svoju evropsku perspektivu, i kako bismo ukupno kao Evropa na taj način zatvorili vrata za destruktivne uticaje koji ugrožavaju i evropsko jedinstvo i evropski sistem vrijednosti - navodi Đukanović.

Potcrtao je da je razgovor bio veoma koristan.

-Upravo zato što je bio veoma otvoren, i gdje smo razgovarali o suštini, a ne o nekim manje više marginalnim aspektima te evropske politike na ZB. Čini mi se da je dato jako puno inspirativnih ideja koje bi mogle poslužiti za uspješan samit EU i ZB koji treba da se dogodi 6. oktobra u Ljubljani. Takođe, očekujem da ćemo i narednih dana u Njujorku imati puno bilateralnih razgovora upravo na ovu temu, i da bi svi ti razgovori mogli doprinijeti jednoj realnijoj i doglednijoj evropskoj perspektivi i Crne Gore i našeg regiona - zaključio je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.