RIJEŠITI NAPETU SITUACIJU

Predstavnik State departmenta dolazi u Brisel na razgovore o krizi na sjeveru Kosova

Također, sa istog mjesta je podvučeno da SAD podržavaju ponudu EU da u predstojećoj sedmici Brisel bude domaćin nastavka dijaloga, te pozivaju Srbiju i Kosovo da se ponovo angažiraju otvoreno, ozbiljno i što prije

Gabriel Eskobar. Agencije

E. T.

27.9.2021

Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta, ove sedmice doputovat će u Brisel kako bi sa evropskim partnerima razmotrio trenutnu situaciju na Kosovu. To je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Stejt departmentu.

Također, sa istog mjesta je podvučeno da SAD podržavaju ponudu EU da u predstojećoj sedmici Brisel bude domaćin nastavka dijaloga, te pozivaju Srbiju i Kosovo da se ponovo angažiraju otvoreno, ozbiljno i što prije.

Posljednjih sedam dana na sjeveru Kosova grupe lokalnih Srba organizuju blokade na prelazima Jarinje i Brnjak, a nakon što je Vlada Kosova donijela odluku o obaveznoj zamjeni srpskih tablica na vozilima koja ulaze na teritoriju Kosova.

Specijalci Policije Kosova na graničnom prijelazu Jarinje gdje su se građani iz srpskih opština skupili na protestu i blokadi prvog dana primjene odluke o skidanju tablica, 20. septembar 2021.

Mjera je preduzeta u vrijeme isticanja petogodišnjeg roka u kome je Kosovo prihvatilo da na svojoj teritoriji produži važenje statusno neutralnih tablica, odnosno registarskih tablica koje izdaju organi Srbije za gradove na Kosovu (KM, PR, UR, PZ i GL). Rok je istekao 15. septembra 2021.

Aljbin Kurti, predsjednik Vlade Kosova, objavio je na društvenoj mreži Facebook imena "kriminalnih osoba sa ekstremističkim stavovima", koji su, kako tvrdi, učestvovali u blokadama na sjeveru.

U Stejt departmentu je za RSE rečeno i da Vašington ulaže zajedničke napore kako sa vladama Kosova i Srbije, tako i sa partnerima u EU i NATO kako bi se prevazišla novonastala situacija. Podvlači se da se razmatraju neposredni koraci za deeskalaciju krize i izbjegavanje radnji koje bi mogle povećati tenziju, ugroziti napredak dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU posljednjih deset godina i negativno uticati na život građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.