PRES KONFERENCIJA

Katnić: Još se ne može govoriti da li se Bulatović ubio, Peruničić osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja

Glavni specijalni tužilac je ponovio da je u njegovoj kancelariji otkriven prislušni uređaj, i da se utvrđuje gdje je taj materijal završio

Sa današnje pres konferencije. CDM

H. J. I.

21.10.2021

Specijalno državno tužilaštvo potvrdilo je da je danas uhapšen bivši direktor Agencije za nacionalnu sigurnost Dejan Peruničić, koji se sumnjiči da je zbog prisluškivanja kancelarije Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, prenosi CDM.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je ponovio da je u njegovoj kancelariji otkriven prislušni uređaj, i da se utvrđuje gdje je taj materijal završio. On je naglasio da se još ne može govoriti da li se bivši funkcioner ANS-a Luka Bulatović ubio ili je u pitanju nešto drugo. Dodao je i da će se utvrditi da li taj slučaj ima veze sa prisluškivanjem kancelarije Glavnog specijalnog tužioca.

- Sumnja se da je prislušni uređaj postavljen po nalogu ANS-a - rekao je Katnić.


Bulatović ostavio poruke i pisma

Glavni specijalni tužilac je saopćio da se analiza materijal vezan za samoubistvo funkcionera ANS-a Luke Bulatovića.

Na pitanje zašto je SDT preuzeo slučaj Luke Bulatović, Katnić ističe da ne utvrđuje ni ODT, ni SDT ko je izvršio samoubistva. Kako je objasnio, na licu mjesta zatekli su neke indikatore ili pokazatelje da bi mogao biti nadležan SDT.

- Našli smo sve poruke i pisma koja je ostavio, kao i one koje je ostavio pa obrisao u folderu - rekao je Katnić.

Katnić je državnom sekretaru MUP-a Zoranu Miljaniću poručio da je izjavom da javnosti mora saopćiti čije živote je mogao da spasi Bulatović, počinio podstrekivanje na vršenje krivičnog djela odavanje službene tajne.

-  Državni organi treba da djeluju jedinstveno i preduzimaju radnje u okviru svoje nadležnosti. I SDT sprovodi aktivnosti u sklopu svojih nadležnosti. Državni sekretar MUP-a očigledno ne poštuje taj princip. On je rekao da ja treba da saopćim javnosti detalje, to je čak možda i krivično djelo podstrekavanje na odavanje tajne, ali ja cijenim da on ipak ne zna to, pa nećemo preduzimati dalje radnje. 

Bili su ugroženi moj život, Dragana Radonjića i Enisa Bakovića i pripadnika njegove službe. I to je to što smo mi mogli utvrditi do sad. U svemu ovome pomogla je dosadašnja postava ANS-a, posebno Dejan Vukšić i ja ga ohrabrujem da nastavi saradnju sa SDT-om - naveo je Katnić.

Slobodan Petković osumnjićen za ratne zločine u BiH

- SDT vodi istragu protiv više osoba zbog ubistva, mita, podstrekavanja … prikupljeni su dokazi da je još jedno lice postalo član kriminalne organizacije, da je izvršilo krivično djelo i uhapšen je L.B. - saopćio je specijalni tužilac Miroslav Turković.

Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević je saopštila da je Slobodan Peković (51) iz Plužina, nastanjen u Danilovgradu, uhapšen je zbog sumnje da je počinio ratni zločin tokom rata u Bosni i Hercegovini početkom 90-ih. Ona je najavila da će uskoro protiv njega biti podignuta optužnica.

- On će se naći će pred sudom u Bosni i Hercegovini zbog ratnih zločina, i se sumnjiči se za ubistva i silovanje civila - istakla je Vukčević.

Specijalni tužilac Miloš Šoškić kazao je da je saslušan predsjednik jedne opštine V.V. zbog sumnje na korupciju.

On je naveo da je saslušan i svjedok.

- Donijeta je naredba o sprovođenju istrage protiv V.V. zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja i to tako što je donio rješenje po kome je jedno lice odredio da obavlja poslove visokog rukovodećeg kadru u Opštini iako to lice nije ispunjavalo posebne uslove koji su bili propisani za radno mjesto na koje je bio raspoređen. Time mu je pribavio korist u iznosu zarade koju je to lice ostvarilo, a opštini nanijelo štetu takođe i iznosu bruto zarada - rekao je Šoškić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.