POLITIČKI ANALITIČAR

Suad Missini za "Avaz" o izborima u Sjevernoj Makedoniji: Odlučilo je razočarenje zbog brojnih neispunjenih obećanja

Lokalni izbori u Sjevernoj Makedoniji na odnose u regionu neće utjecati, ali naš sagovornik smatra da hoće pojačati političku nervozu zbog ambicija da se promijeni i parlamentarna većina

Missini: Vlasti nisu slušale savjete i kritike velikog broja dobronamjernih. Agencije

Piše: A. Bajramović

1.11.2021

Iako je opoziciona VMRO-DPMNE osvojila manje glasova nego u prethodnim izbornim ciklusima, pobjeda ove stranke na makedonskim lokalnim izborima rezultat je drastičnog pada povjerenja građana u vladajući SDSM Zorana Zaeva. Prema riječima Suada Missinija, političkog analitičara i izvršnog direktora Centra za društvena istraživanja iz Skoplja, SDSM je izgubio više od 100.000 glasova, koji su se u prvom izbornom krugu prelili na nezavisne liste i kandidate, a registrirano je i oko 65.000 nevažećih listića.

Veliki broj apstinenata

- Veliki broj glasača nije ni izašao da glasa, pa smo imali jedan od najmanjih procenata izlaska u historiji. U drugom izbornom krugu se trend ponovio - veliki broj glasača nije izašao na birališta, mali broj onih koji su u prvom krugu glasali za nezavisne dali su glas vladajućem SDSM-u, dok je većina apstinirala. Nova gradonačelnica Skopja, Danela Arsovska je pobijedila sa 18.000 ili 13 posto glasova razlike, što govori o ogromnom razočarenju građana. Ona se kandidirala kao nezavisna kandidatkinja, ali se ubrzo pokazalo da je VMRO-DPMNE iza nje, a u drugom krugu i dvije partije etničkih Albanaca, kao i partija Levica, koja je prvobitno najavila da neće koalirati ni sa jednom partijom – pojašnjava Missini.

On dodaje da je kontroverzna prošlost buduće gradonačelnice glavnog grada Sjeverne Makedonije, njeni navodni sudski procesi, povezanost sa bivšim premijerom Gruevskim koji je prebjegao u Mađarskoj i dobio azil od Viktora Orbana, negiranje posjedovanja bugarskog državljanstva, kao i njen oficijelni status počasnog konzula Mađarske u Štipu, dovela do zaključka da je Orban pobjednik izbora u Skoplju.

Nakon drastičnog pada povjerenja među građanima, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev podnio je ostavku.

- Korijeni razočarenja leže u brojnim neispunjenim obećanjima vladajuće partije, data na krilima euforije i optimizma kreiranog nakon pada prethodnog režima Nikole Gruevskog. Tada je SDSM obećala pravdu, reforme u pravosuđu, profesionalizaciju administracije i efikasnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ishod ovih obećanja bio je samo kozmetički. Ako na to dodamo katastrofalnu situaciju sa zagađenjem tokom nekoliko godina, dobićemo obrise generalnog nezadovoljstva velikog broja onih koji su učestvovali u borbi i padu prethodnog režima. Vlasti nisu slušale savjete i kritike velikog broja dobronamjernih građana, aktivista i nezavisnih novinara i na kraju su utonule u samozadovoljstvo, korupciju i partizaciju – ističe Suad Missini.

On dodaje da su glavni aduti vladajuće partije u predizbornoj kampanji, uz rast plaća i investicija, bili uspjesi na međunarodnom planu - članstvo u NATO savezu, skori početak pregovora sa EU, kontroverzna regionalna inicijativa Otvoreni Balkan i politika saradnje sa zemljama u regionu, ali da to nije bilo dovoljno za podršku na ovim izborima. Najmanje se govorilo o rješavanju katastrofalne situacije u lokalnoj samoupravi, iako su općine prezadužene i finansijski neodržive. Manjim dijelom na poraz SDSM-a, tvrdi Missini, utjecalo je i nezadovoljstvo zbog sporazuma sa Grčkom i spremnost na ustupke u zakočenom procesu sa Bugarskom, koja je suludim pozicijama blokirala početak pregovora Makedonije i Albanije sa EU.


Ostavka etičan čin

Ostavku Zaeva na sve funkcije Missini smatra korakom kojim je preuzeo odgovornost.

- Ali, tu postoje dva problema. Prvi je činjenica da Zaev nije prihvatio ostavke ministra i zamjenika ministra zdravlja nakon katastrofalnog požara u kovid bolnici u Tetovu, gdje je živo izgorjelo 14 bolesnika. Time je navukao gnjev javnosti. Zaev nije uspio nijednim argumentom opravdati takav stav i već tada je bilo jasno svima, osim njemu samom, da će cijena tog nepromišljenog poteza biti ogromna na izborima. Ovo naglašavam jer je pitanje etike u politici postalo relativno. Drugi problem je što, po Ustavu, njegova ostavka podrazumijeva i pad Vlade, pa to može bit i uvod u novu političku krizu. Lično smatram da je ostavka u ovom momentu više naštetila državnim interesima Makedonije, u smislu perspektive perpetuiranja u Makedoniji komplikovanih izbornih procesa i time narušavanjem toliko neophodnih razvojnih i reformskih procesa. Kako i sam Zaev navodi, mandat Vlade treba odraditi još u narednih dvije i po godine, ali mogućnost preraspoređivanja partiskij i političkih snaga u međuvremenu bi mogla dovesti do vanrednih parlemantarnih izbora. Zbog svega ovoga, ostavka Zaeva, koliko god bila primjer političke kulture, nije korisna u ovakvom trenutku u Makedoniji. A može se pokazati čak i opasnom – kaže Missini, te dodaje da se stiče dojam da je Zaev na ovaj način želio kazniti birače koji nisu cijenili njegove uspijehe, ali i EU jer nije ništa uradila da odblokira proces sa Bugarskom i omogući početak pregovora.


Politička glavobolja

Lokalni izbori u Sjevernoj Makedoniji samo su pokazali trend, na odnose u regionu neće utjecati, ali naš sagovornik smatra da hoće pojačati političku nervozu zbog ambicija da se promijeni i parlamentarna većina.

- U situaciji kada je EU skoro u potpunosti izgubila svoj kredibilitet u očima makedonske javnosti, politička glavobolja će ponovo pasti na američku glavu, što će još više otežati odgovor države na ruski i orbanovski utjecaj u Makedoniji. To će svakako imati svoj odjek i posljedice i u regionalnom, već uzburkanom kontekstu. Zato će politička stabilnost, odgovornost i racionalnost biti presudni u mjesecima ispred nas – zaključuje u razgovoru za “Avaz” politički analitičar i izvršni direktor Centra za društvena istraživanja, Suad Missini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.