SAOPĆILO MINISTARSTVO

Ekshumirani posmrtni ostatci najmanje 11 osoba iz masovne grobnice kod Vukovara

Nastavlja se pretraga terena na kojem je pronađena ova masovna grobnica

N. Aj.

Slijedi antropološka obrada ekshumiranih posmrtnih ostataka

Foto: Hina


U masovnoj grobnici kod Vukovara, na području između sela Pačetin i Bobota, pronađeni su i eshumirani posmrtni ostaci najmanje 11 osoba za koje je preliminarnim nalazima utvrđeno da potječu iz Domovinskog rata, saopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Nakon što su na navedenoj lokaciji na kojoj je ilegalno odlagalište otpada, pronađeni posmrtni ostaci pet osoba, daljnjom pretragom otkrivene masovne grobnice pronađeno je još posmrtnih ostataka, a provedenom ekshumacijom je utvrđeno kako je riječ o najmanje jedanaest osoba, podsjećaju iz Ministarstva.

Slijedi antropološka obrada ekshumiranih posmrtnih ostataka, nakon čega će biti poznato više detalja, a potom i proces identifikacije DNA analizom, o čijim će nalazima biti pravodobno obaviještene porodice, kao i cjelokupna javnost, ističe se u saopćenju.

Nastavlja se pretraga terena na kojem je pronađena ova masovna grobnica, što je rezultat međuresorne saradnje svih nadležnih tijela uključenih u proces traženja osoba nestalih.

O pronalasku masovne grobnice prošli petak javnost je izvijestio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Srbiju je ponovno pozvao da otvori svoje arhive, dostavi Hrvatskoj protokole i zapisnike i da informacije o nestalima.

Više o temi Vukovar

PREDSJEDNIK HDZ-A BIH
Čović se poklonio žrtvama Vukovara
NA VRH

Podijeli članak na