BRISEL

Kosovski premijer Kurti sastao se sa Varheljijem, Boreljom i Lajčakom

Na sastanku sa Varheljijem se razgovaralo o odnosu između Kosova i Evropske unije u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao dijela procesa integracije Kosova u Evropsku uniju

Kurti i Varhelji. Twitter

N. Aj. / Anadolija

7.12.2021

Pred četvrti sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Kosova u Briselu, premijer Kosova Albin Kurti sastao se sa komesarom za proširenje i susjedstvo Evropske unije Oliverom Varheljijem (Varhelyi), visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozefom Boreljom (Josep Borrell) i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Kosovo - Srbija Miroslavom Lajčakom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na sastanku sa Varheljijem se razgovaralo o odnosu između Kosova i Evropske unije u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao dijela procesa integracije Kosova u Evropsku uniju, s akcentom na stalnu posvećenost i napredak koji je Kosovo postiglo za reformu pravosuđa i borbu protiv organizovanog kriminala, saopćeno je iz Vlade Kosova.

Kurti je pohvalio kontinuiranu podršku Evropske komisije reformama i ponovio zahtjev da zemlje članice u okviru Vijeća EU donesu pozitivnu odluku o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova. Na sastanku su bili i zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Grvala, ministar unutrašnjih poslova Dželjal Svečla (Xhelal Svecla) i ambasador Kosova u Briselu Astrit Zemaj.

Premijer Kurti se potom sastao i Borreljom i Lajčakom, a sastanku je prisustvovao i zamjenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bislimi. Kurti je ponovo potvrdio spremnost i posvećenost Vlade evropskoj agendi. Razgovarano je o procesu dijaloga između Kosova i Srbije i njegovoj budućnosti. Također je bilo riječi o produbljivanju bilateralne saradnje između Kosova i Evropske unije i putu Kosova ka evropskim integracijama.

U kosovskoj delegaciji koja boravi u Briselu su i ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati, ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Liburn Aliu i zamjenik ministra pravde Nita Šala (Shala).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.