NOVI PAZAR

Obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave: Očuvati nacionalni identitet i riješiti status Bošnjaka i Sandžaka

Na tradicionalnoj manifestaciji pored zvaničnika BNV-a, predstavnika lokalnih samouprava u Sandžaku, javnih ličnosti i građana prisustvovali su gosti i bošnjački predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Turske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i dijaspore

H. J. I.

11.5.2022

Sa današnje manifestacije u Novom Pazaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Svečanim podizanjem zastave na jarbol uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka večeras je ispred Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), kao i defileom folklornih grupa koje učestvuju u manifestaciji "SBONI 2022" u Novom Pazaru obilježen 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave. 

Na tradicionalnoj manifestaciji pored zvaničnika BNV-a, predstavnika lokalnih samouprava u Sandžaku, javnih ličnosti i građana prisustvovali su gosti i bošnjački predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Turske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i dijaspore.

Bošnjačku zastavu na jarbol, zajedno sa predsjednicom BNV-a Jasminom Curić, podigao je predsjednik udruženja "Bosna-Sandžak-Turska" iz Istanbula, Muhamed Sancaktar.


Očuvanje nacionalnog identiteta

Čestitajući ovaj dan građanima Sandžaka i Bošnjacima Curić je istakla da je ovo najznačajniji bošnjački blagdan i da su u nacionalnu zastavu utkana sva teška vremena Bošnjaka na ovim prostorima.

- Bošnjaci su evropski, autohton narod na ovim prostorima koji sa svim drugim narodima čine bogatstvo u jedinstvu različitosti. To nas čini sretnim i ponosnim jer i Bošnjaci svojom kulturom, historijom i tradicijom doprinose bogatstvu naroda koji žive sa nama. Ne smijemo zaboraviti da, samo izgradnjom međusobnog povjerenja možemo izgraditi sigurnu budućnost za sve nas u Sandžaku, kao i za sve u regionu - poručila je Cerić.

Ukazala je i ponovila stav BNV-a da je i dalje potrebno raditi na očuvanju nacionalnog identiteta i trajnom rješavanju statusa Bošnjaka i Sandžaka.

- To je naša budućnost nakon čega možemo mirno živjeti, ispunivši ono što nam pripada. Budućnost Sandžaka su mladi koji čuvaju svoju historiju, kulturu, običaje, kroz obrazovanje, kao i kroz razne projekte i manifestacije. Sandžaklije su ugledni i u dijaspori i sa nama čine bošnjački nacionalni korpu - navela je u obraćanju predsjednica BNV-a čestitajući Dan bošnjačke nacionalne zastave.


"Historija nam je bila maćeha"

Predsjednik udruženja "Bosna-Sandžak-Turska" iz Istanbula, Muhamed Sancaktar poručio je da je Bošnjacima u Turskoj najvažnije da Bošnjaci u Sandžaku, Bosni i dijaspori budu jedinstveni i sačuvaju svoj identitet, kao najdragocjenije blago i emanet za buduća pokoljenja.

- Ime našeg udruženja predstavlja našu misiju i težnju da budemo jedno. Historija nam je bila maćeha zbog koje živimo na svim stranama svijeta. Iz toga treba da naučimo da nam je sloga i jedinstvo među nama najvažnije. Moramo da se ujedinimo jer samo tako možemo da uklonimo prepreke u Bosni i Sandžaku. Razlike u pogledu na svijet ili politiku ne bi smjeli biti razlog podjele među nama Bošnjacima. Sve što nam se do sada desilo odaljilo nas je od naše rodbine i rasturilo po svim stranama svijeta. Ti događaji su nas naučili da je jedinstvo jedini način da održimo svoj identitet - ukazao je Sancaktar.

Poručio je Bošnjacima u Bosni i Sandžaku da su u mislima, srcima i dovame svoje braće koja žive u Turskoj.

- Neka ova zastava bude znak postojanja bošnjačkog identiteta, historije, kulture i slobode, kao i ovog naroda - zaključio je Sancaktar.


Vizuelno prikazivanje identiteta je najefikasnije

U ime Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" koji u Sarajevu djeluje 30 godine obratio se prof. dr Hasim Bašić, govoreći o značaju zastave i njenoj simbolici i prenijevši čestitke od predsjednika te asocijacije profesora Adila Kulenovića.

Kazao je da je riječ identitet temeljni uzročnik svih problema na Balkanu.

- Vizuelno prikazivanje identiteta je najefikasnije, lako se pamti lako prodire do svijesti ljudi, dugo ostaje u memoriji. U tom smislu zastava kao zajednički identitet ima mnogo viši značaj nego što mi mislimo. Borba da se definira i uspostavi zastava Bošnjaka Sandžaka sigurno nije bila laka. Jako važnu ulogu imaju i simboli na zastavi - istakao je on pojašnjavajući da simboli kao heraldika dalekog bosanskog srednjovjekovlja ukazuju na temeljni bosanski i bošnjački identitet, kao i vjeri kojoj većina pripada.

Bašić je konstatirao da "Bošnjaci, konačno, imaju zastavu koja ih najbolje opisuje".


15. po redu Smotra bošnjačkih narodnih igara

U okviru ove svečanosti održana je 15. po redu Smotra bošnjačkih narodnih igara "SBONI 2022", na gradskom šetalištu kod Sebilja u Novom Pazaru, gdje su u narodnim nošnjama i a igrama predstavljene folklorne grupe iz Novog Pazara, Sarajeva (Ilidža), Skoplja, Bihora, Tutina…

Dan bošnjačke nacionalne zastave se obilježava 11. maja, na dan kada je, 1991. godine, u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Sandžaka.

U okviru obilježavana Dana zastave BNV je organiziralo niz drugih skupova, manifestacija i svečanosti u Prijepolju, Sjenici i Novom Pazaru.

U Novom Pazaru i ostalim sandžačkim općinama 11. maj je neradni dan, a na lokalnim ustanovama i institucijama istaknuta je bošnjačka nacionalna zastava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.