POSLIJE 13 GODINA MANDATA

Tanja Fajon podnijela ostavku u Evropskom parlamentu

Fajon će u Evropskom parlamentu zamijeniti potpredsjednik stranke SD i bivši poslanik Matjaž Nemec, kojeg je na to mjesto izglasao slovenački parlament

H. J. I.

18.5.2022

Tanja Fajon kandidatkinja je za ministarku vanjskih poslova Slovenije. Agencije

Predsjednica slovenačkih Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon i formalno je podnijela ostavku na mjesto poslanice u Evropskom parlamentu prošle nedjelje, poslije 13 godina mandata, jer se očekuje da preuzme poziciju šefice diplomatije, dok bi izvjestilac za Srbiju mogao biti holandski poslanik Tajs Reten, prenosi portal European Western Balkans (EWB).

Fajon će u Evropskom parlamentu zamijeniti potpredsjednik stranke SD i bivši poslanik Matjaž Nemec, kojeg je na to mjesto izglasao slovenački parlament.

Poslije izbora održanih 24. aprila u Sloveniji, očekuje se formiranje koalicione vlade stranke Slobodarski pokret, koja je osvojila najviše mjesta u parlamentu, sa Socijalnim demokratama i Levicom, a Tanja Fajon kandidatkinja je za ministarku vanjskih poslova, prenosi EWB. 

Fajon je predsjedavala Delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, a to mjesto pripada evropskim socijaldemokratama.

Još se ne zna ko će biti izabran za njenog nasljednika na ovu poziciju, ali kako EWB nezvanično saznaje, to bi mogao da bude poslanik iz Holandije Tajs Reten, koji je predvodio posmatračku delegaciju EP na izborima u Srbiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.