DIMITAR KOVAČEVSKI

Premijer Sjeverne Makedonije: Veto Bugarske je udarac na kredibilitet EU

Sjeverna Makedonija i Albanija, ali i region, ne mogu da ostanu zaglavljeni u ovoj situaciji zato što jedna država odbija da se koordiniše i otvori nam evropski put, rekao je

S. S.

Dimitar Kovačevski: Ovo je ozbiljan problem

Foto: SCREENSHOT: RTS


Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu proširenje EU na Zapadni Balkan treba posmatrati kao ulaganje u sigurnost EU.

On je izrazio nezadovoljstvo Sjeverne Makedonije dinamikom procesa pristupanja od početka pregovora.

Kandidat 18 godina

U vezi sa vetom Bugarske na početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom, Kovačevski je rekao da je njegova zemlja kandidat blizu 18 godina i da je situacija sa vetom "udarac za kredibilitet EU".

- Ono što se sada desilo je ozbiljan problem i ozbiljan udarac za kredibilitet EU... Sjeverna Makedonija i Albanija, ali i region, ne mogu da ostanu zaglavljeni u ovoj situaciji zato što jedna država odbija da se koordiniše i otvori nam evropski put - naveo je Kovačevski.

On je dodao da postupak Bugarske samo otvara prostor za "određene treće strane" i da je to "izuzetno važno sa geostrateške tačke gledišta".

Otvoreni Balkan nije zamjena za EU

Kovačevski je rekao da je vrijeme za EU da ispuni svoja obećanja prije nego što da nova.

On je dodao da će Sjeverna Makedonija tražiti čvrste garancije i od Bugarske i od EU da Bugarska neće postavljati nove uslove u okviru pregovora i bilateralnom protokolu, koji još nije usklađen.

Kovačevski je naveo da inicijativa Otvoreni Balkan nije zamjena za Evropsku uniju.

Više o temi Dimitar Kovačevski

NA VRH

Podijeli članak na