DANAS PREGOVORI

NATO će intervenirati na Kosovu ako tenzije eskaliraju

Lideri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Albin Kurti učestvovat će danas u pregovorima u Briselu

A. Č.

Vučić rekao da će oni biti teški

Foto: NATO


NATO će pojačati mirovne snage na Kosovu ukoliko dođe do eskalacije tenzija sa susjednom Srbijom, kazao je jučer generalni sekretar zapadne vojne alijanse uoči pregovora Beograda i Prištine, koje je organizovala Evropska unija.

Lideri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Albin Kurti učestvovat će danas u pregovorima u Briselu u cilju sprečavanja onoga što je Priština nazvala prijetnjom od ponovnog izbijanja oružanog konflikta, ali etnički Srbi i Albanci na Kosovu ne polažu velike nade u napredak.

Izbjeći eskalaciju

Dugogodišnje tenzije ponovo su pojačane ovog mjeseca nakon što je Priština naložila Srbima koji žive u sjevernom dijelu Kosova - koje podržava Beograd i koji ne priznaju kosovske institucije - da počnu da koriste registarske oznake koje izdaju kosovske vlasti.

Kurti je u intervjuu za Reuters prošle sedmice kazao da bi se “agresivna politika” Beograda mogla “na ovaj ili onaj način pretvoriti u napad protiv Kosova”. Pod pritiskom zapada Kurti je pristao da odloži regulativu koja se odnosi na registarske tablice za 1. septembar.

Komentirajući razgovore, Vučić je kazao da će oni biti teški jer se dvije strane ne slažu gotovo ni oko čega. Predsjednik Srbije je istakao da njegova zemlja želi da izbjegne svaku eskalaciju situacije, ali da je važno shvatiti da postoji “nova generacija mladića” koja Kosovo smatra srpskom teritorijom i koja više neće “trpiti teror”.

Kurti koji se također sreo sa Stoltenbergom naglasio je odlučnost Kosova da postane članica NATO-a.

Situacija se popravila

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stolteberg je nakon razgovora s Vučićem u Briselu pozvao na smirenost i poručio da je 3.700 pripadnika mirovnih snaga alijanse na Kosovu spremno da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

- Mada se situacija na terenu popravila, odgovornost je svih strana - naročito zvaničnika iz Beograda i Prištine - da spriječe dalju eskalaciju - kazao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem.

- Pozivam obje strane da ispolje uzdržanost i izbjegnu nasilje. NATO nastavlja da pomno prati situaciju na terenu. Naša mirovna misija KFOR ostaje fokusirana na mandat koji je dobila od UN. Ukoliko stabilnost bude ugrožena, KFOR je spreman da interveniše - kazao je on.

”Već imamo značajnu misiju, vojno prisustvo na Kosovu je skoro 4000 vojnika. Ako bude potrebno pomjerićemo snage, rasporediti ih tamo gdje je potrebno i pojačati naše prisustvo. Već smo pojačali prisustvo na sjeveru. Spremni smo na još”, kazao je šef NATO-a.

NA VRH

Podijeli članak na