POKUŠAJ UBISTVA

Tužilaštvo Kosova traži 30 dana pritvora za osumnjičenog za ranjavanje dvoje mladih u Štrpcu

Najviši kosovski vrh, kao i čelnici međunarodnih misija i institucija, osudili su ovaj napad i zatražili da se slučaj u potpunosti istraži

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu zatražilo pritvor za osumnjičenog A. K.. Twitter

A. Č. / Anadolija

7.1.2023

Osnovno tužilaštvo Kosova zatražilo je od Osnovnog suda u Uroševcu određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana protiv A.K., osumnjičenog za ranjavanje dvoje mladih Srba, od 11 i 21 godinu, u petak u Gotovuši kod Štrpca, prenosi Anadolija.

Okrivljenom, koji je pripadnik Kosovskih bezebjedonosnih snaga, jučer nakon hapšenja određena je mjera zadržavanja od 48 sati zbog sumnje da je počinio krivično djelo "Ubistvo u pokušaju".

Tužilaštvo je saopćilo da "postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 6. januara 2023. godine, oko 14 sati, u selu Gotovuša, opština Štrpce, namjerno pokušao da oduzme živote povređenih M.S. i S.S, gdje je poslije verbalne svađe koja se dogodila na licu mjesta izvadio revolver marke 'Mossberg' i dva puta pucao pogodivši povređene, koji su zadobili tjelesne povrede".

Teško ubistvo u pokušaju

Okrivljeni je, navodi Tužilaštvo, time počinio krivično djelo "Teško ubistvo u pokušaju". Dodaje se da su povređeni prvo upućeni u Dom zdravlja u Štrpcu, a zatim u bolnici u Gračanici.

Tužilaštvo ističe da je okrivljeni kršeći važeći zakon o oružju na Kosovu, upotrebio oružje s dozvolom, marke "Mossberg", model MC2C, kalibra 9X19mm, čime je počinio krivično djelo "Upotreba opasnog oružja ili alata".

Također, prema navodima Tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je 6. januara 2023. godine, oko 13 sati, na Brezovici, opština Štrpce, okrivljeni upotrebom oružja pričinio veliku opasnost po živote ljudi.

Pucao pet puta u vazduh

Okrivljeni je, nakon što svojim automobilom marke "Golf V" nije mogao da se priključi na put koji vodi ka Ski centru Brezovica zbog gužve na putu, skrenuo ka Štrpcu i iz revolvera marke "Mosberg" pucao pet puta u vazduh, čime je počinio krivično delo "Izazivanje opšte opasnosti".

Najviši kosovski vrh, kao i čelnici međunarodnih misija i institucija, osudili su ovaj napad i zatražili da se slučaj u potpunosti istraži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.