GLOBUS

UN razmatra nacrt rezolucije za osudu obaranja aviona

Tragičan gubitak 298 ljudskih života

Srna

20.7.2014

 

Vijeće sigurnosti UN-a razmatra nacrt rezolucije kojom će biti osuđeno obaranje putničkog aviona kompanije "Malaysia Airlines" iznad Ukrajine, zahtjev oružanim grupama da omoguće pristup mjestu pada letjelice i poziv državama u regionu da sarađuju u međunarodnoj istrazi.

Australija, koja je u nesreći izgubila 28 državljana, izradila je nacrt rezolucije u koji je uvid umala agencija Reuters i kasno sinoć podijelila ga članicama Vijeća sigurnosti.

Diplomate, koje nisu željele da budu imenovane, izjavile su da bi glasanje o nacrtu rezolucije moglo biti održano sutra.

U nacrtu teksta "zahtijeva se da odgovorni za incident budu izvedeni pred lice pravde i da sve države u potpunosti sarađuju sa naporima za ustanovljavanje odgovornosti".

- Na najjači mogući način osuđeno je obaranje aviona "Malaysia Airlines" što je rezultiralo tragičnim gubitkom 298 ljudskih života i od ostalih država u regionu zahtijeva se da se uzdrže od nasilnih postupaka usmjerenih protiv civilnog leta - navodi se u tekstu.

SAD i druge svjetske sile smatraju da je avion, najvjerovatnije oboren projektilom "zemlja-zrak" ispaljenim sa teritorije pod kontrolom pobunjeničkih snaga u Ukrajini.

Američki ambasador u UN Samanta Pauer izjavila je da Vašington ne može da odbaci mogućnost ruske pomoći u ispaljenju projektila.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od ukrajinskih profederalnih snaga da sarađuju i insistirao  da međunarodna istraga "ne smije žuriti sa zaključcima". Moskva negira umiješanost u incident za koji okrivljuje ukrajinske snage.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.