GLOBUS

Voditelj Sky Newsa uživo u programu kopao po torbama poginulih putnika

Novinar izazvao oštre reakcije i našao se na udaru ostalih kolega

(Al. Ti)

21.7.2014

 

Nakon što je novinar televizijske stanice Sky News na mjestu pada malezijskog aviona u Ukrajini u javljanju uživo kopao po torbama poginulih putnika, TV kuća se izvinula gledaocima.   

Naime, u javljanju uživo, Colin Brazier snimljen je usred razbacanih stvari kako uzima ključeve, termos bocu i četkicu za zube iz otvorene  torbe poginule djevojčice. Ali, u jednom je trenutku i sam postao svjestan što radi pa je kazao: "Stvarno ne bih ovo trebao raditi, pretpostavljam."

Kako piše Guardian, njegov čin izazvao je bijesne komentare na društvenim mrežama.

BBC-jev radijski voditelj Shelagh Fogarty komentirao je situaciju: 'Sky!! Neka vaš voditelj prestane kopati po ličnim stvarima na mjestu nesreće. "Zaista ne bi trebali ovo raditi' NO S**T Sherlock!! Te stvari sada su svetinja za porodice stradalih. Užasnut sam'.

Na voditelja su sasute salve kritika poput: "To je užasan trenutak za novinarstvo" i ‘Colin Brazier je obeščastio mjesto pada aviona na najneukusniji način. Njegov čin treba se istražiti u cijelosti.

Glasnogovornik Sky Newsa kazao je kako je Colin odmah shvatio da nije prikladno to što je učinio, što je i kazao u javljanju uživo.

"Colin i Sky News izvinjavaju se ako su nekog uvrijedili", rekao je glasnogovornik.

Brazier je opisao situaciju na terenu: "Hodao sam uokolo i gledao ljudska tijela, od kojih su mnoga bila neprepoznatljiva. Muškarci, žene ili djeca, nisam mogao razaznati. Zaista je jeziva situacija. Ovdje vlada anarhija i bezakonje'.

Nekoliko svjedoka kazalo je kako su vidjeli naoružane separatiste kako haraju mjestom nesreće i lične vrijednosti žrtava stavljaju u svoje džepove.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.