GLOBUS

Zatraženo otvaranje humanitarnog koridora u Gazi

Hamas preuzeo odgovornost ispaljene rakete na i aerodrom u Tel-Avivu

(J. Be.) / Agencije

25.7.2014

 

 



Evropska unija je u petak apelirala da se provede "brza istraga" o izraelskom napadu na jednu UN-ovu školu, u kojem je u četvrtak bilo 15 mrtvih i 200 ranjenih.

- Pozivamo da se provede brza i potpuna istraga o ovom incidentu - izjavila je Maja Kocijančić, glasnogovornica diplomatske službe EU.

Ovo je četvrti put da je Agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) pretrpjela napad, naglasila je glasnogovornica i "pozvala sve strane da poštuju nepovredivost i integritet UNRWA-e".

EU insistira na uvođenju humanitarnih koridora kako bi se civilima, koji to žele, omogućilo da pobjegnu od sukoba.

- Zabrinuti smo zbog eskalacije nasilja u pojasu Gaze - kazala je ona navodeći da je broj žrtava veći od 820, među kojim je 190 djece.

Evropska unija je ponovo pozvala na "brzo uspostavljanje primirja".



Hamas preuzeo odgovornost za tri ispaljene rakete na međunarodni aerodrom Ben Gurion u Tel-Avivu

Hamas je u petak preuzeo odgovornost za tri ispaljene dalekometne rakete na međunarodni aerodrom Ben Gurion u Tel-Avivu, u Izraelu, na kojem je međunarodni zračni promet poremećen nakon što je u utorak jedna raketa pala blizu aerodroma.

Naoružani ogranak Hamasa Brigade Ezzedine al-Qassam "ispalio je tri rakete tipa M75 u 11.45 sati po lokalnom vremenu, u pravcu aerodroma Ben Gurion", navodi se u saopćenju.

Na pitanje agencije AFP, izraelska vojska je potvrdila samo da su "dvije rakete presretnute iznad metropole Tel-Aviv".

Rakete M75 su lokalna adaptacija Fajr-5 iranske proizvodnje. Zbog njihovog dometa od 80 kilometara Tel-Avivu i Jerusalemu prijete raketiranja iz Pojasa Gaze.

Rakete su ispaljene iako je Savezna agencija američke avijacije  ukinula u srijedu zabranu letenja prema Tel-Avivu i iz ovog grada, s upozorenjem da je situacija "vlo nestabilna".

 

 

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je danas otvaranje humanitarnog koridora u pojasu Gaze kako bi se omogućila evakuacija povrijeđenih i dopremanje lijekova.

Prema navodima UN, četiri bolnice, 12 klinika i jedan centar za hendikepirane osobe oštećeno je od početka izraelske ofanzive na pojas Gaze 8. jula.

- Koridor bi trebalo da osigura sigurno prevoženje povrijeđenih prema izlasku iz pojasa Gaze gdje bi primili ljekarsku pomoć - navodi se u saopćenju.

 

 

Od početka napada na Gazu 800 ubijenih Palestinaca i 33 Izraelca

 

Izraelski avioni pogodili su rano jutros 30 kuća u Pojasu Gaze, a u napadu su poginuli lider jedne militantne džihadističke grupe i dvojica njegovih sinova, izjavili su palestinski zvaničnici.

Istovremeno su nastavljeni okršaji vojnika i pripadnika organizacije Hamas u sjevernom i centralnom dijelu ove teritorije.

Izraelska vojska potvrdila je da je pogođeno nekoliko desetina lokacija, uključujući komandni položaj Hamasa, ali nije navela više detalja, prenio je AP.

Izraelski sigurnosni kabinet sastaće se tokom dana da bi razmotrio proširenje operacija i ideje o prekidu vatre.

Jedan od prijedloga je petodnevni prekid vatre tokom kojeg bi Izrael i Hamas pregovarali o novom graničnom aranžmanu za blokiranu Gazu, izjavio je Hana Amireh, zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije na Zapadnoj obali.

Hamas je saopštio da neće obustaviti vatru bez međunarodnih garancija da će Egipat i Izrael otvoriti granične prelaze sa Gazom i okončati njenu sedmogodišnju blokadu.

Izrael i Egipat oklijevaju da popuste blokadu zbog bojazni da će to omogućiti Hamasu da učvrsti kontrolu nad Gazom.

Izraelski mediji prenijeli su da je vojsci potrebno još vremena za uništavanje lokacija sa kojih se lansiraju rakete, kao i tunela koje Hamas koristi za napade. Vojska je pronašla 31 tunel, ali je do sada uništila samo trećinu.

 

Radnici UN-a ubijeni u pojasu Gaze

 

Radnici Ujedinjenih naroda poginuli su u izraelskome napadu na školu u Pojasu Gaze, objavio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je "snažno osudio" taj napad.

- Mnogo je mrtvih, među kojima su i žene i djeca, kao i zaposlenici UN-a - rekao je Ban u priopćenju izdanome u New Yorku.

Ban je rekao kako je "zgroženi" tim napadom, "okolnosti kojega još nisu sasvim jasne".

On je još jednom "sve strane u sukobu pozvao da poštuju svoje obveze po međunarodnome humanitarnom pravu, da poštuju civile, nepovredivost objekata UN-a te obveze prema humanitarnim radnicima."

Sjedinjene Države "tužne" su zbog bombardiranja UN-ove škole u Gazi. Poginulo je najmanje 15 osoba.

"Duboko smo žalosni i zabrinuti zbog toga tragičnog događaja", rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki u Kairu u kojem državni tajnik John Kerry pokušava pregovorima postići prekid vatre.

"Ponovno pozivamo sve strane da udvostruče napore da spase civile", dodala je.

Psaki nije izravno za taj napad okrivila Izrael, a u komentaru o Hamasu, palestinskome pokretu koji nadzire Pojas Gaze osudila je čuvanje oružja u zgradama u kojima je UN. "Sve strane pozivamo da poštuju život civila te međunarodno humanitarno pravo", rekla je.

 

Preko 800 poginulih Palestinaca

 

Broj poginulih u izraelskim udarima na Pojas Gaze premašio je 800 pošto je u najnovijem napadu na grad Kan Junis poginula najmanje jedna osoba, saopćili su ljekarski izvori.

Tenkovska granata pogodila je jednu kuću u tom gradu na jugu Pojasa Gaze usmrtivši najmanje jednu osobu, rekao je portparol službe hitne pomoći Ašraf al Kudra, prenio je AFP.

Gotovo stotinu Palestinaca je poginulo u četvrtak, pokazuju podaci portparola službe hitne pomoći, nakon čega je bilans stradalih u 18-dnevnoj ofanzivi Izraela na Gazu premašio 800.

Ovo je najkrvaviji konflikt na okupiranoj palestinskoj teritoriji od vojne operacije iz 2009., podsjeća AFP.

Prema procjenama nevladinih organizacija, 80 posto žrtava čine civili, uključujući veliki broj žena i djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.