GLOBUS

Započelo kratkotrajno primirje: Izrael granatirao bolnicu u Gazi

Treći napad na medicinske ustanove u posljednja 24 sata

(A. Sm.)

26.7.2014

 

Međunarodni pokret za solidarnost, palestinski pokret koji se, kako ističe, zalaže za prestanak opresije nad Palestincima nenasilnim metodama, objavio je na svojoj stranici da su izraelski tenkovi zasuli granatama bolnicu Beit Hanoun u Pojasu Gaze.

U bolnici se nalazio 61 član medicinskog osoblja, tri pacijenta, civili te njihovi volonteri. Tu je i 17 djece. Kako je kasnije objavljeno na Twitteru IMS-a, nakon nastupanja 12-satnog primirja počela je evakuacija iz bolnice. Jedna je osoba u granatiranju poginula, a druga teško ranjena. Kako ističu, ovo je treći izraelski napad na medicinske ustanove i osoblje u posljednja 24 sata. Prvi je rezultirao uništenjem Dječje bolnice Al Durrah u Gazi pri čemu je poginulo dvogodišnje dijete, a 30 ljudi je ranjeno. Tokom posljednje ofanzive medicinsko osoblje i ustanove više su se puta našli na meti Izraelaca.

Prema Ministarstvu zdravstva Gaze, šest od 13 bolnica na tom području teško je oštećeno, a jedna je sasvim uništena. Petero članova medicinskog osoblja je ubijeno, a 13 ranjeno, prenosi Index.hr. Ministarstvo je zatražilo "trenutni prekid izraelskih okupatorskih vojnih napada na medicinske ustanove i osoblje u Gazi te pozvala međunarodnu zajednicu da glasno osudi posljednje izraelsko krvoproliće te Izrael pozove da odgovara za te ratne zločine". Informacije koje je ISM objavio na svojim stranicama nisu potvrđene iz drugih izvora. Strani mediji redom propuštaju izvijestiti javnost o napadima na bolnice u Gazi.

Izraelska i palestinska strana pristale na kratkotrajno primirje

Izraelska i palestinska strana pristale su na 12-satno humanitarno primirje na zahtjev Ujedinjenih naroda (UN) koje će započeti u subotu ujutro, prema našem vremenu u 8.00 sati, čime su nastojanja da se vrati mir na to područje otišla korak naprijed. Kratkotrajno primirje potvrdio je izraelski vojni glasnogovornik, ali je dodao da će izraelske vojne snage za to vrijeme biti na oprezu i odgovoriti bude li druga strana iskoristila vrijeme primirja za napade na izraelske odbrambene snage ili civile.

Radikalna grupa Hamas pristala je na 12-satni prekid vatre što je za Reuters potvrdio njen glasnogovornik. Glasnogovornik Sami Abu Zuhri rekao je da su se Hamas i druge militantne grupe u Gazi složile oko privremenog prekida vatre što ih je posredovao UN te da će ga poštovati. Anonimni američki izvor izvijestio je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao američkom državnom sekretaru Johnu Kerryju da će Izrael početi 12-satni prekid vatre u Gazi u subotu počevši od sedam sati ujutro prema lokalnom vremenu. Zvaničnik je to izjavio odgovarajući na pitanje novinara o Kerryjevoj izjavi na sinoćnjoj konferenciji za novinare da je Netanyahu spreman na gestu dobre volje.

Kerry je rekao da još uvijek postoje neslaganja oko terminologije za postizanje primirja u Gazi te pozvao na sedmodnevno humanitarno primirje tokom muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama iduće sedmice. Glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon i egipatski šef diplomatije Sameh Šukri, koji su stajali uz Kerryja tokom konferencije zaštampu, poduprli su poziv za prekidom borbi okom Bajrama.

Napori za postizanjem mira nastavljaju se sutra u Parizu gdje se sastaju ministri vanjskih poslova i diplomatski predstavnici iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Francuske, Europske unije, Turske i Katara.

Neposredno prije početka primirja ubijeno osam Palestinaca iz jedne porodice

Neposredno prije početka 12-satnog humanitarnog primirja između Izraela i Hamasa granate ispaljene iz izraelskog tenka ubile su u subotu u Pojasu Gaze osam Palestinaca iz jedne porodice, saopćilo je ministarstvo zdravstva, a prenosi Index.hr.

Glasnogovornik ministarstva Ashraf Al-Qidra je kazao da je 18 članova porodice Al-Najar bilo zarobljeno u svojoj kući u selu Khuzaa istočno od Khan Younisa od četvrtka te da su mnogi drugi u današnjem granatiranju ranjeni. Broj poginulih u Gazi je s najnovijim žrtvama narastao na 881, a većina su civili. Izrael je pokrenuo ofanzivu na Gazu 8. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.