GLOBUS

Preminula žena zaražena ebolom iz Sierra Leonea

Saudatu Koroma pobjegla iz bolnice, pa se predala vlastima

Srna

27.7.2014


Saudatu Koroma iz Sierra Leonea, koja je pobjegla iz bolnice nakon što je utvrđeno da boluje od virusa ebole, preminula je nakon što se predala vlastima, izjavili su danas zvaničnici.

Njena porodica ju je 24. jula pod prisilom odvela iz državne bolnice. Koroma predstavlja prvi prijavljeni slučaj ebole u glavnom gradu Sierra Leonea Freetownu, gdje ne postoje ustanove za liječenje virusa.

Ona i njeni roditelji, za koje se također sumnja da su zaraženi, prebačeni su u centre za tretman ebole u istočnom dijelu Sijerra Leonea.

Od febrara ove godine u zapadnoj Africi je od ebole preminulo više od 660 osoba.

Nigerija je podigla stepen uzbune na najviši crveni nivo na svim graničnim prijelazima nakon što je potvrđeno da je muškarac iz Liberije nosilac virusa ebole, koji je veoma zarazan. Pacijent je preminuo po dolasku na aerodrom u Lagosu i to je prvi slučaj ebole u Nigeriji.

Epidemija je počela u južnoj Gvineji i proširila se na Liberiju i Sierra Leone.

Lokalni mediji jučer su javili da je i istaknuti liberijski ljekar Sameul Brisbane preminuo nakon trosedmične borbe sa virusom. Mediji su, također, naveli da je obolio i američki doktor Kent Brentli, koji se starao o pacijentima u bolnici u Monroviji.

Virus ebole, koji odnosi živote 90 posto zaraženih, širi se kontaktom sa tjelesnim tečnostima oboljele osobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.