GLOBUS

Palestinac ubio Izraelca i prevrnuo bagerom autobus u Jeruzalemu

Policija okarakterisala događaj kao teroristički napad

(Al. Ti)

4.8.2014

 

Jedan je Palestinac u ponedjeljak u Jeruzalemu ubio Izraelca i bagerom prevrnuo autobus, dok je u drugom napadu naoružani napadač ranio izraelskog vojnika.

U prevrnutom autobusu nije bilo putnika. Video nadzor pokazuje kako bager gura autobus koji se prevrnuo na bok.

Policija je identificirala vozača bagera kao Palestinca iz istočnog Jeruzalema i opisala incident kao teroristički napad. Palestinac je ubijen i televizijske snimke prikazale su kako iz kabine u bageru visi njegovo beživotno tijelo.

Nekoliko sati kasnije, naoružani napadač otvorio je vatru na vojnika, ranivši ga u blizini Židovskog Univerziteta u Jeruzalemu. Policija kaže da je napadač na motoru pobjegao.

"Vjerujemo da je riječ o terorističkom napadu", rekao je Yossi Parienti, policijski šef u Jeruzalemu.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za današanje napade u Jeruzalemu, a glasnogovornik Hamasa izrazio je divljenje "herojskim i hrabrim operacijama u Jeruzalemu koje su prirodna reakcija na zločine i masakre našeg naroda u Gazi".

 

Okončano primirje

 

Izraelska vojska saopštila je danas da je okončano sedmosatno primirje koje je jednostrano proglasio Izrael i da nastavlja ofanzivu u Pojasu Gaze.

"Nastavit ćemo akcije, među kojima su zračni napadi na infrastrukturu terorista u Gazi", rekao je portparol izraelske vojske Peter Lerner i dodao da se nastavlja i kopneni dio ofanzive.

U međuvremenu je izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio da će ofanziva u Pojasu Gaze biti nastavljena do uspostavljanja sigurnosti u Izraelu, prenosi AFP.
 
Izrael je danas proglasio jednostrano sedmosatno primirje, pošto je međunarodna zajednica oštro osudila jučerašnji izraelski napad na školu UN u Gazi. U tom napadu je poginulo najmanje deset Palestinaca.
 
Primirje je trajalo od 10.00 do 17.00 sati po lokalnom vremenu.
 
Prema palestinskim podacima, tokom 28-dnevne ofanzive izraelske vojske na Hamas poginulo je 1.850 Palestinaca.

Izraelski izvori navode da je od 8. jula poginulo najmanje 60 izraelskih vojnika i civila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.