GLOBUS

U Liberiji pronađeni odbjegli pacijenti oboljeli od ebole

Prebačeni na drugu kliniku

Fena

19.8.2014


Liberija je pronašla svih 17 pacijenata oboljelih od ebole koji su pobjegli iz karantina u Monroviji tokom vikenda. Oni su prebačeni na drugu kliniku, saopćio je danas ministar informiranja Lewis Brown.

- Drago nam je da možemo da potvrdimo da je svih 17 pojedinaca pronađeno i da su sada prebačeni u JFK specijalistički centar - rekao je Brown, prenijela je agencija Reuters.

Trojica inficiranih afričkih ljekara, koji su primili eksperimentalni lijek "Zmapp" pokazuju znakove "značajnog poboljšanja", rekao je Brown.

Naoružani napadači napali su prije dva dana karantin za oboljele od ebole u Monroviji, tvrdeći da u Liberiji "nema ebole", a 17 pacijenata je pobjeglo zbog napada.

Napadači su bili pretežno mlađi ljudi naoružani palicama, koji su provalili u karantin napravljen u zgradi jedne srednje škole u predgrađu Monrovije.

Prema danas objavljenim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), virus ebole izazvao je smrt 84 osobe za samo tri dana prošle sedmice, čime je ukupan broj žrtava smrtonosne bolesti dostigao 1.229, prenosi B92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.