GLOBUS

"Džihadisti su nas tjerali da gledamo kako razapinju i kamenuju ljude do smrti!"

Ispovjest dječaka koji je bio u kampu ISIL-a

(N. K.)

29.8.2014

Mohammed, čije je ime promijenjeno iz sigurnosnih razloga ispričao je za američke medije da je imao samo 13 godina kada je odveden u dječiji kamp islamističke grupe ISIL na sjeveru Sirije.

Pod nadzorom starijih, učio je Kur'an i kako se koristi oružje. Kako bi ih primorali da gledaju ubijanje muškaraca i kamenovanje žena do smrti, djecu su vezali kanapima i držali im glave.

Djeca su se zaklinjala na vjernost vođi grupe ISIL-a Abu Bakru al-Baghdadiju. Mohammed je vidio da u kamp dovode i dječake koji su mnogo mlađi od njega. On je uspio da pobjegne uz pomoć svog oca, a zatim je s porodicom otputovao u Tursku.

- Kada bismo išli u džamiju, naredili bi nam da dođemo sljedećeg dana u neko vrijeme, kako bismo gledali kako ubijaju muškarce i žene kamenuju do smrti, ispričao je Mohammed za CNN.

- Za jednog čovjeka su rekli da nije postio za Ramazan, pa su ga razapeli. Jedna žena je počinila preljubu, tako su nam rekli, pa su je kamenovali do smrti, dodao je Mohammed.

Njegov otac koji nije želio da bude imenovan, kazao je da mu je iz grupe ISIL saopšteno da, ako ne dovede sina u kamp, da će ga svakako uhvatiti i otkinuti mu glavu. On je dodao da je pokušao da posjeti sina nekoliko puta, ali su ga stražari uvijek vraćali.

Islamističke grupe u Siriji regrutuju sve više djece, a većinu njih obučavaju za bombaše samoubice.

Ranije ove godine, iz organizacije Human Rights Watch je saopšteno da su pripadnici grupe ISIL regrutovali oko 25 djece mlađe od 15 godina, kako bi pohađali vojnu obuku, prenosi Kurir.

Pripadnici ISIL grupe djecu regrutuju zastrašivanjem njihovih porodica, prijeteći da će ih sve ubiti ako ne puste dijete da ide s njima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.