GLOBUS

Australija povećala stepen opasnosti od terorizma

Zbog velikog broja državljana koji se bore na strani islamističkih grupa

Srna

12.9.2014

Australija je danas povećala stepen opasnosti od terorizma na "visok" sa "srednjeg", s napomenom da su porasle šanse za izvođenje terorističkog napada u zemlji, ali da nema saznanja o specifičnom planu napada.

Australija je povećala stepen opasnosti zbog velikog broja svojih državljana za koje se vjeruje da se bore na strani islamističkih grupa na Bliskom istoku.

Australijski državljanin je u samoubilačkom bombaškom napadu u julu ubio tri osobe u Bagdadu, a dva Australijanca prikazana su na društvenim mrežama kako drže odrubljene glave sirijskih vojnika.

Ovo je prvi put da je u zemlji proglašen visok stepen opasnosti od terorizma.

Generalni direktor Australijske obavještajne i sigurnosne organizacije (ASIO) David Irvin izjavio je ove sedmice da Australijanaci koji se vraćaju poslije učešća u borbama na strani islamista predstavljaju sve veći rizik.

Australijska policija prije dva dana je uhapsila dvojicu muškaraca osumnjičenih da su pomagli australijskim državljanima da se bore na strani militanata u Siriji. Oni su optuženi za terorizam.

Srednji stepen rizika od terorističkog napada bio je na snazi od 2003. godine, kada je uveden sistem upozoravanja. Visok stepen opasnosti proglašava se kada zvaničnici vjeruju da je napad vjerovatan, a najviši, "ozbiljni" nivo opasnosti, stupa na snagu neposredno prije ili nakon napada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.