GLOBUS

Elizabetha II: Ljubav prema Škotskoj pomogla da ostanemo ujedinjeni

Kraljica o referendumu

Autor:Fena

19.9.2014

Kraljica Elizabeta II je u petak pozvala britanski narod na jedinstvo nakon pobjede "NE" nezavisnosti Škotske na referendumu o samoodređenju.

- Poznavajući škotski narod, ne sumnjam da su Škoti, kao i drugi širom Ujedinjenog kraljevstva, u stanju da izraze svoja čvrsta mišljenja prije nego se ponovo okupe u duhu poštovanja i uzajamne podrške - izjavila je kraljica u pisanoj svečanoj poruci.

- U Škotskoj i drugdje će biti danas puno jakih i suprotnih osjećaja, u porodicama, krugovima prijatelja i među susjedima. Ovo je očigledno ista vrsta robusne demokratske tradicije koju mi uživamo u ovoj zemlji - dodala je kraljica, koja zbog pridržavanja pravu, nije zauzela zvaničan stav o referendumu.

- Ne sumnjam da će ove emocije biti praćene spremnošću da se uzme u obzir osjećaj drugog. Sada, u trenutku kada idemo naprijed, moramo se sjetiti da ćemo dijeliti trajnu ljubav za Škotsku, koja nam je pomogla da ostanemo ujedinjeni - nastavila je 88-godišnja kraljica u svom pismu.

- Moja porodica i ja ćemo učiniti sve što možemo da vam pomognemo i podržimo u ovom važnom zadatku - zaključila je ona iz svoje ljetnje rezidencije u Balmoralu, na sjeveroistoku Škotske, odakle je pratila referendum.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.