GLOBUS

Islamska država pogubila još jednog taoca: Obezglavljen britanski humanitarac Alan Henning

Autentičnost snimka još uvijek nije potvrđena

Autor:A. Vr.

3.10.2014

Na internetu je večeras objavljen snimak na kojem vojnik Islamske države obezglavljuje britanskog taoca Alana Henninga. Autentičnost snimka još uvijek nije potvrđena, iako se zna da je objavljen na isti način kao i prethodni.

- Obama, pokrenuo si napad na Siriju i naš narod, tako da je pravedno da mi napadnemo vaše ljude, rekao je maskirani vojnik.

 Alan Henning (47) zvani Gadget  zarobljen je 26. decembra prošle godine nakon što je prešao granicu Turske i Sirije.

U posljednjem smaknuću kada su odrubili glavu humanitarcu Davidu Hainesu, islamski militanti su najavili da će idući na redu biti Alan Henning, 47-godišnji Britanac, inače taksist, koji je prošle godine otet u Siriji gdje je volontirao u izbjegličkom kampu.

Njegova supruga putem medija slala je apel islamistima da ga puste, no nažalost Henning je pogubljen. ABC News javlja kako Bijela kuća nema komentara na video te da se čeka potvrda autentičnosti. 

Britanski premijer David Cameron oštro je osudio smaknuće još jednog humanitarca iz njegove zemlje.

- Brutalno ubistvo Alana Henninga novi je dokaz barbarizma ovih terorista. Moje molitve večeras su upućene Alanovoj supruzi Barbari, njihovoj djeci i svima koji su ga voljeli - izjavio je Cameron.

- Alan je otišao u Siriju pomagati ljudima svih vjeroispovijesti. Činjenica da je otet kada je pokušavao pomagati drugima te da je sada ubijen pokazuje kako nema granica izopačenosti terorista Islamske države. Sve ćemo učiniti kako bi ove ubice priveli pravdi - poručio je Cameron.

Na kraju videa pogubljenja pripadnik Islamske države zaprijetio je ubistvom još jednog taoca. Ovaj put riječ je o Peteru Kassigu (26), bivšem američkom vojniku koji je u Siriji radio kao humanitarac.

- Započeo si svoje zračne napade na naše ljude pa je jedino ispravno da mi udarimo na idućeg iz tvog naroda - poručio je ubica Baracku Obami.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.