GLOBUS

Međunarodni donatori u Kairu obećali stotine miliona dolara pomoći za obnovu Gaze

Veći dio infrastrukture potpuno uništen

Fena

12.10.2014

Međunarodni donatori u nedjelju su obećali stotine miliona dolara pomoći za obnovu Gaze na donatorskoj konferenciji u Kairu.

SAD su obećale 212 miliona dolara pomoći, a Katar milijardu dolara. Velika Britanija će dati 32 miliona dolara.

Palestinske vlasti tražile su ukupno četiri milijarde dolara za obnovu pojasa Gaze nakon 50-dnevnog sukoba između Izraela i Hamasa.

Najmanje 100.000 stanovnika Gaze izgubilo je domove u ratu a veći dio infrastrukture na toj teritoriji je uništen.

Ranije su egipatski i palestinski predsjednici pozvali Izrael da se obaveže na dugoročnu mirovnu inicijativu.

Mahmoud Abbas i Abdul Fattah al-Sisi zatražili su od Izraela da ustupi teritoriju koju je okupirao u Bliskoistočnom ratu iz 1967. godine i prihvati pošteno rješenje pitanja palestinskih izbjeglica u zamjenu za puno priznanje, prenosi BBC.

Sedmonedjeljni sukob u Gazi, koji je okončan 26. augusta, odnio je više od 2.100 palestinskih života, od kojih su većina civili, skupa sa 67 ubijenih izraelskih vojnika i šest civila u Izraelu.

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da je s približavanjem zime hiljadama raseljenih Palestinaca potrebna urgentna pomoć.

- Narod Gaze očajnički treba našu pomoć, ne sutra, ne naredne sedmice, nego je treba sada - izjavio je on na konferenciji.

Dvije strane vodile su tri rata u šest godina.

Izrael nije pozvan na konferenciju, ali je ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman izjavio da bi svi napori na obnovi trebali dobiti saglasnost njegove vlade.

- Ne možete obnavljati Gazu bez izraelskog učešća i bez izraelske saradnje - izjavio je on za website Ynet uoči sastanka u nedjelju.

- U svakom slučaju, mi ćemo pokušati da budemo pozitivni oko civilne infrastrukture i rehabilitacije civila - kazao je.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, vanjskopolitička šefica EU Catherine Ashton i delegati iz više desetaka zemalja prisustvuju kairskoj konferenciji, čiji je domaćin egipatski predsjednik Sisi.

Na otvaranju konferencije, predsjednik Sisi zatražio je od Izraelaca, "kako od naroda, tako i od vlade" da okončaju sukob.

- Trebali bismo pretvoriti ovaj trenutak u polaznu tačku da postignemo mir koji osigurava stabilnost i prosperitet i pretvara san o koegzistenciji u realnost - kazao je.

Predsjednik Palestinskih vlasti Mahmoud Abbas izjavio je kako je vrijeme da "prevladaju istina i pravda".

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.