GLOBUS

Istanbul: Otvaranje koridora ka Kobaniju je nerealno

Prenosi ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu

Srna

12.10.2014

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je danas da je nerealno uspostavljanje koridora kojim bi prolazili naoružanje i dobrovoljci iz Turske ka pograničnom sirijskom gradu Kobaniju, koji je pod opsadom militanata iz "Islamske države". 

Čavušoglu je istakao da je neophodan sveobuhvatniji pristup za poraz "Islamske države" koja pod kontrolom drži velike dijelove Iraka i Sirije.

Kurdski lideri pozivaju Tursku da uspostavi koridor ka Kobaniju da bi bio omogućen priliv humanitarne i vojne pomoći gradu koji se nalazi u neposrednoj blizini granice.

Specijalni predstavnik UN za Siriju Stefan de Mistura apelovao je da Ankara omogući "dobrovoljcima" da pređu granicu i odu u Kobani radi pojačanja kurdskim snagama.

Međutim, Turska je do sada odbijala da učestvuje u koaliciji protiv "Islamske države". Kurdska milicija "JPG", čiji su borci u Kobaniju, u bliskoj je vezi sa Radničkom partijom Kurdistana /PKK/ koja se nalazi na listi terorističkih organizacija u Turskoj, SAD i EU.

cavu

Foto: (Čavušoglu: Slanje civila u rat je protivzakonito)

- Turska ne može dati naoružanje niti omogućiti civilima da odu da se bore sa teroristima. Koridor je nerealan. Ko bi isporučio naoružanje odmah danas? Slanje civila u rat je protivzakonito - rekao je Čavušoglu francuskoj televizijskoj stanici "Frans 24".

On je istakao da udari iz vazduha nisu nanijeli veću štetu "Islamskoj državi" i da je neophodna šira strategija širom regiona, uključujući rješenje za građanski rat u Siriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.