GLOBUS

Globalna banka sjemena oplemenjena za dodatnih 10.000 novih sorti

S ciljem rasta ukupnog broja vrsta

Fena

17.10.2014


Budući da klimatske promjene postaju realan globalni problem, naučnici su odlučili nastaviti nadopunjavati globalnu banku sjemenja u norveškom Svalbardu.

Ova banka smještena je na norveškom otoku u Arktiku te za cilj ima zaštitu svjetskih usjeva u slučaju klimatske katastrofe. S ciljem rasta ukupnog broja vrsta sjemenja, banka je nedavno oplemenjena za dodatnih 10.000 novih sorti iz cijelog svijeta.

Svalbard Global Seed Vault već sada sadrži više od 825.000 uzoraka sjemena iz cijelog svijeta, a nedavna nadopuna od 10.000 sjemenki uključuje pošiljke iz četiri banke sjemejnja iz Bugarske, Kolumbije, Indije i Tajvana. Ove banke pohranjuju sjeme za usjeve iz više od 100 zemalja širom svijeta, prenosi portal croenergo.eu.

Novi "depoziti" uključuje prehrambene kulture kao što su pšenica, ječam, kukuruz, leblebije i proso, a uz navedene žitarice u banku su dodane i druge vrste poput amaranta i bamije.

Banka je namijenjena za zaštitu budućih zaliha hrane od katastrofa kao što su klimatske promjene, ratovi i druge prirodne katastrofe, ali i povećane potražnje od strane rastuće populacije.

Banka će zadržati raznolikosti kultura, ali i pomoći u očuvanju biljnih vrsta kako bi buduća istraživanja mogla stvoriti biljke otporne na klimatske promjene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.