Hitna rezolucija o slučaju Šešelj uvrštena u dnevni red plenarne sjednice

Evropski parlament

Fena
20.11.2014 15:00

Na konferenciji predsjednika klubova zastupnika u Evropskom parlamentu održanoj danas u Bruxellesu usvojen je prijedlog Kluba Evropske pučke stranke, a na inicijativu potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Andreja Plenkovića, koju su podržali svi hrvatski zastupnici, o uvrštavanju na dnevni red hitne rezolucije ''Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja''. 

Kako je saopšteno iz Evropske pučke stranke, svrha ove hitne rezolucije je osuda ponašanja i ratno-hušačke retorike optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja nakon odluke Raspravnog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju o njegovom privremenom puštanju na slobodu.

 Europski parlament će se na taj način jasno usprotiviti Šešeljevim istupima koji ukazuju na kršenje vladavine prava, pretenzije na teritorij drugih država zagovaranjem projekta "Velike Srbije" - uključujući i Hrvatsku kao članicu EU, te narušavanje stabilnosti i saradnje među zemljama u regiji.

 Uvrštavanje ovog prijedloga hitne rezolucije na dnevni red Parlamenta izvrstan je politički uspjeh, s obzirom da se na plenarnoj sjednici mogu naći maksimalno tri prijedloga o hitnim rezolucijama, stoji u saopštenju. 

 Danas započinje rad na usuglašavanju teksta rezolucije, a sljedećeg tjedna na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 27. novembra bit će održana rasprava te glasanje.

 Zastupnik Plenković očekuje da će prijedlog rezolucija dobiti podršku većine zastupnika u Evropskom parlamentu.

NA VRH