GLOBUS

Obama potpisao tajnu naredbu: Proširenje američke vojne misije u Afganistanu

"New York Times" tvrdi

Fena

22.11.2014

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je tajnu naredbu kojom je dozvoljeno proširenje američke vojne misije Afganistanu sljedeće godine, piše u subotu list "New York Times".

Ovom odlukom se osigurava direktna uloga za američke vojnike u sukobima u Afganistanu najmanje još godinu dana, navodi njujorški list, dodajući da je Obama ovu odluku donio na sastanku sa savjetnicima za nacionalnu sigurnost proteklih nedjelja.

Obama je u maju izjavio da američka vojska sljedeće godine neće učestvovati u borbama u Afganistanu i da će 9.800 vojnika koji će ostati u toj zemlji sljedeće godine samo obučavati afganistanske snage i hvatati "ostatke Al-Kaide", prenosi Reuters.

Nova Obamina naredba će omogućiti američkoj vojsci da provodi misije protiv talibana i drugih ekstremističkih grupa koje predstavljaju prijetnju po američke vojnike ili afganistansku vladu. Osim toga, nova naredba će omogućiti da američko zrakoplovstvo pomaže afganistanskim snagama u borbenim misijama, a američki vojnici će moći povremeno da se pridruže afganistanskim u operacijama protiv talibana.

"New York Times" nije spomenuo da li će se ove promjene odnositi i na broj američkih vojnika u Afganistanu.

Jedan američki zvaničnik je za AP rekao da će vojska intervenirati protiv talibana samo ako budu ugrožavali sigurnost američkih snaga ili pružali direktnu pomoć Al-Kaidi.

- Ako pripadnici talibana budu direktno ugrožavali SAD i koalicione snage u Afganistanu ili budu pružali direktnu pomoć Al-Kaidi, mi ćemo preduzeti odgovarajuće mjere da bi Amerikanci bili sigurni - kazao je zvaničnik.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.