GLOBUS

Hollande: Isporuka borbenih brodova Rusiji odgođena "do daljnjeg"

Predsjednik Francuske odlučio

Autor:Fena

25.11.2014

 

Predsjednik Francois Hollande odlučio je da prekine isporuku borbenih brodova Mistral Rusiji "do daljnjeg", pozivajući se na situaciju u Ukrajini kao razlog za takvu odluku, saopćeno je u utorak iz Jelisejske palate.  

- Predsjednik Republike vjeruje da trenutna situacija u istočnoj Ukrajini ne dopušta transfer brodova Mistral u Rusiju - navodi se u saopćenju Jelisejske palate. 

U tom smislu, Francois Hollande smatra neophodnim da odgodi novu isporuku kako bi prostudirao zahtjev za odobrenjem da snabdije Rusiju prvim brodom Mistral, dodaje se u saopćenju.

Zamjenik ruskog ministra odbrane Jurij Borisov izjavio je da će ruska strana strpljivo čekati na ispunjenje ugovora, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti. 

Rusija će, ipak "striktno poštovati ugovor" i tužit će Francusku ako brod ne bude isporučen, upozorio je Borisov. 

- Ukoliko (Francuska) ne isporuči (Mistral), mi ćemo je tužiti i uvesti kaznene mjere. Ponašanje ruske strane strogo je regulirano potpisanim ugovorom - izjavio je on, prenosi TASS. 

Rusija i Francuska potpisale su sporazum vrijedan 1,12 milijardi eura za isporuku dva broda Mistral u junu 2011. 

Na osnovu ugovora, Rusija bi trebala primiti prvi od dva ratna broda, Vladivostok, prošlog mjeseca, ali je Pariz blokirao isporuku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.