GLOBUS

Najmanje 63 osobe poginule u bombardovanju Rake

U zračnim napadima sirijskih snaga

(D. K.)

26.11.2014

Najmanje 63 osobe poginule su u zračnim napadima sirijskih snaga na sjeveroistočno područje Rake, uporište Islamske države, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Prilikom bombardovanja povrijeđeno je više desetina ljudi, a strahuje se da će broj žrtava rasti, kaže se u saopštenju, prenose agencije.

Direktor Opservatorije sa sjedištem u Londonu Rami Abdulrahman je izjavio da su avioni izvršili najmanje deset napada na Raku.

- Većina napada dogodila se u istočnom dijelu grada, industrijskoj zoni Rake. Najmanje je 36 ubijenih civila, dok se za ostale ne zna zasigurno da li se radi o borcima - kazao je Abdulrahman.

Islamska država postala je aktivna u proljeće prošle godine tokom sukoba u Siriji. Pripadnici te ekstremističke organizacije osvojili su Raku, koju su proglasili svojom prijestonicom.

Sirijske snage ranije su rijetko bombardovale Raku, ali se to promijenilo krajem ljeta, kada je donesena odluka da se pojačaju napadi na pozicije Islamske države na sjeveru i istoku zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.