GLOBUS

U zračnim udarima u Siriji i Iraku pogođena 3.222 cilja Islamske države

Podaci Pentagona

Autor:Fena

7.1.2015

U zračnim udarima pod američkim vodstvom po položajima militanata Islamske države u Iraku i u Siriji oštećeno je ili uništeno 3.222 ciljeva od augusta, uključćujući 58 tenkova, 184 Humveeja, 673 borbena položaja i 980 zgrada ili kasarni, saopćio je danas Pentagon.

Portparol Pentagona, pukovnik Steve Warren, izjavio je da nije siguran koliko je meta uništeno a koliko oštećeno, ali da je uvjeren kako je nivo razaranja visok.

- Naši udari su izuzetno precizni - rekao je on.

Objavljivanje liste uništenih i oštećenih ciljeva uslijedilo je dan nakon što su američki vojni zvaničnici potvrdili da razmatraju izvještaje o civilnim žrtvama izazvanim zračnim udarima u Iraku i Siriji i da provode dublju istragu dva slučaja u kojima je ubijeno manje od pet ljudi.

Warren je izjavio da su američke i koalicijske snage pogodile 3.222 mete u zračnim udarima ali je odbio reći koji je postotak opreme Islamske države uništen.

Zemlje koje učestvuju u zračnim udarima u Iraku su: Australija, Belgija, Britanija, Kanada, Danska, Francuska i Holandija. One koje učestvuju u zračnim udarima u Siriji su: Bahrein, Jordan, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.