GLOBUS

ECM dodijelio pola milijarde eura pomoći Grčkoj radi predaha u otplati duga

Mehanizam evropske stabilnosti

Fena

11.3.2015

U rijetko dobrim vijestima za grčke čelnike, Mehanizam evropske stabilnosti (ECM) potvrdio je u utorak da će dodijeliti osiromašenoj zemlji pola milijarde eura vitalne pomoći.

Nakon sedmice u kojoj su se ministri finansija Eurogrupe i Europske centralne banke "obrušili" na Atinu, pomoć od 555 miliona eura pružit će radikalnoj novoj grčkoj vladi kratak predah od njenih kreditora, prenosi portal EurActiv.

U sve ogorčenijoj borbi volja s Bruxellesom i Berlinom, odluka predstavlja rijetku pobjedu za Atinu, dok ekonomist Edward Hugh piše na Tweeteru: "Eurogroupa je upravo namignula".

ECM, sa sjedištem u Luxembourgu, prvobitno je bio nespreman da pruži novčanu pomoć, sudeći po poluzvaničnoj grčkoj novinskoj agenciji.

Dok Grčka mora otplatiti osam milijardi eura duga samo u martu - od čega 1,5 milijardi MMF-u - suma pomoći koaliciji koja se bori protiv mjera štednje samo je, međutim, relativna.

Dok napetosti rastu, premijer Alexis Tsipras ponovo je insistirao na grčkim potraživanjima za neisplaćenim reparacijama od Njemačke za razaranja koja je nanijela njegovoj zemlji tokom Drugog svjetskog rata.

Atina insistira da joj Njemačka duguje 162 milijarde eura ili skoro polovinu njenog javnog duga.

Mnogi u Grčkoj posebno krive Berlin zbog nametanja mjera štednje koje su pomogle u naporima te zemlje da izađe iz duboke recesije.

Tsipras je izjavio da je njegova vlada "izabrala put pregovora".

-To je naša dužnost prema istoriji, prema narodu koji se borio i prema onima koji su dali živote kako bi se porazio nacizam - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.